MI Ako ušetriť

Hypotéky sú čoraz drahšie. Je tu však dôvod na radosť

Banky už začínajú zvyšovať úroky na hypotéky. Je jasné, že Slováci si už čoskoro budú oveľa drahšie požičiavať na bývanie. Stále však môžete ušetriť.

Ilustračný obrázok k článku Hypotéky sú čoraz drahšie. Je tu však dôvod na radosť
Zdroj: pexels.com

Ako prvá prišla so zlou správou VÚB a avizuje zvýšenie hypotekárnej sadzby o 0,2 percentu­álneho bodu od 7. marca. Podľa informácií Forbes, nasledovať by mala ČSOB a postupne sa budú pridávať aj ostatné banky. Aké sú teda možnosti, aby vás drahšie úvery na bývanie až tak veľmi nezasiahli?

Už sa to valí

Hoci Európska centrálna banka ešte stále nezvýšila základnú úrokovú sadzbu, na finančných trhoch už začali zmeny a banky zdvíhajú úroky. Stále to však na Slovensku nie je žiadna katastrofa a úvery na bývanie sa predávajú naďalej s prijateľným úrokom.

VÚB oznámila, že zvyšuje úrokovú sadzbu a najlacnejšia hypotéka s fixáciou na tri roky sa bude predávať za 1,09 percenta.

Ako informuje Forbes, aj ČSOB zvyšuje pri svojej 10-ročnej fixácii sadzby z 0,99 na 1,15 percenta a zavádza novú fixáciu na 20 rokov pri sadzbe 1,35 percenta. To je vôbec najdlhšia doba, na ktorú je možné si úrok zafixovať a zároveň dobrá príležitosť, ako do budúcnosti ušetriť.

Vo všeobecnosti sa totiž očakáva, že v strednodobom horizonte by sa hypotéky na Slovensku mohli predávať za zhruba 2 percentá. Preto najlepšou radou pre klientov je nájsť si banku, ktorá im umožní fixáciu úrokovej sadzby nižšej ako dve percentá na dobu dlhšiu ako päť rokov. V zásade dnes platí jednoduchý vzorec – čím dlhšia fixácia aktuálnych sadzieb, tým lepšie.

Prečo sa neoplatí teraz hypotéku splatiť? Článok pokračuje na druhej strane…

Aj takto sa dá ušetriť

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM