Správy

Z akého pohára PIJETE? V jednom výrobku sa pri skúške z neho uvoľnilo olovo a kadmium!

Hygienici priblížili, že dekorácia na pohári zasahuje do ústneho okraja.

Ilustračný obrázok k článku Z akého pohára PIJETE? V jednom výrobku sa pri skúške z neho uvoľnilo olovo a kadmium!
Zdroj: pixabay.com

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nevyhovujúci výrobok v podobe skleneného pohára s dekoráciou „cappuccino“, na fotografii dole.

Pri skúške sa z neho uvoľnilo kadmium a olovo, ktoré viacnásobne prekročilo maximálnu povolenú hodnotu. TASR o tom informovali z odboru komunikácie ÚVZ SR.

Výsledky skúšky

„Podľa výsledkov skúšky sa z pohára uvoľnilo vyše 15 miligramov olova, pričom maximálna povolená hodnota sú dva miligramy. V prípade kadmia sa zistilo uvoľňovanie viac ako troch miligramov, pričom limitná hodnota je 0,2 miligramu,“ uviedla vedúca Národného referenčného laboratória pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Poprade Milada Syčová.

Hygienici priblížili, že dekorácia na pohári zasahuje do ústneho okraja.

Odporúčanie Mikasa

Výrobca pohára nebol uvedený. Príslušné orgány verejného zdravotníctva v SR prijali opatrenia na stiahnutie tohto výrobku z trhu v SR.

„Zároveň bude hlásený do systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá RASFF. Keďže sa uvedený výrobok ešte môže nachádzať na trhu v SR, odporúčame spotrebiteľom, aby tento výrobok nekupovali, už zakúpený výrobok nepoužívali a prípadne ho vrátili späť do miesta predaja,“ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Titul. foto: ilustračné

Zdroj: ÚVZ SR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM