Správy Zo Slovenska

Hygienici si posvietili na kúpaliská a jazerá: Ktorým vodným plochám sa treba VYHNÚŤ oblúkom?

Úrad verejného zdravotníctva povolil prevádzku 139 umelých kúpalísk a 496 bazénov. Niektoré vodné plochy sa ale ukázali ako nevyhovujúce.

Ilustračný obrázok k článku Hygienici si posvietili na kúpaliská a jazerá: Ktorým vodným plochám sa treba VYHNÚŤ oblúkom?
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k 30. júnu povolil prevádzku ďalších umelých a prírodných kúpalísk. Povolenie na prevádzku malo na konci 26. týždňa 139 umelých kúpalísk a 496 bazénov.

Odobrené kúpaliská

„Na základe ostatných odberov vzoriek bola vyhovujúca kvalita vody na kúpanie na desiatich prírodných kúpaliskách a viacerých prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou,“ uviedol Mikas.

Na niektorých otvorených kúpaliskách zatiaľ nie sú v prevádzke všetky bazény. Mimo prevádzky sú napr. bazény: detský bazén na kúpalisku Modrá perla vo Veľkých Úľanoch, bazén Lienka na TK Vrbov, Mayská pyramída v AquaCity Poprad.

Nevyhovujúce vodné plochy

ÚVZ na svojom webe informoval aj o vodných plochách, ktorým sa treba radšej vyhnúť.

Hygienickým požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie nevyhoveli na základe ostatných laboratórnych výsledkov vzorky vody odobrané na troch odberných miestach VN Ružín v okrese Gelnica (SKI, Chaty a prítoky); výsledky laboratórnych analýz preukázali prekročenie medznej hodnoty (ďalej len „MH“) biologického ukazovateľa chlorofyl-a a tiež zvýšený počet cyanobaktérií.

Taktiež voda nie je vhodná na kúpanie ani na prírodnej vodnej ploche Štrkovisko Čaňa.

Na základe ostatných odberov vzoriek vôd na kúpanie bol zistený zvýšený dusík na Hlbokom jazere a odporúčanú hodnotu nespĺňal ukazovateľ farba na lokalitách Plavecký Štvrtok a Malé Leváre. Voda na kúpanie v ostatných, zdravotne významných ukazovateľoch bola vyhovujúca. Znížená priehľadnosť bola zistená na Lipovine – Bátovce, pričom odporúčanú hodnotu nespĺňal aj ukazovateľ farba.

Hygienici však pripomínajú, že farba a celkový dusík patria medzi zdravotne nevýznamné ukazovatele a sú vyšetrované nad rámec povinných ukazovateľov.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM