Mário Hudák Regióny Regióny

Hubertove slávnosti na Slnečnom majeri

Už po jedenástykrát sa nad Stebníckou Hutou zišli poľovníci.

Ilustračný obrázok k článku Hubertove slávnosti na Slnečnom majeri
Zdroj: Bardejovský Reportér

STEBNÍCKA HUTA. V sobotu 7. októbra, sa na Slnečnom majeri, konal už 11. ročník poľovníckych Hubertových slávností. Súčasťou celodennej poľovníckej cesty bola Svätohubertská omša nad trofejou jeleňa, bonitácia a výstava alpských jazvečíkovítých duričov, slávnostný sprievod, Hubertova jazda na koňoch aj súťaž vo varení poľovníckeho guľášu. Rozdávali sa aj vyznamenania.

Hubertov odkaz

Patrónom poľovníkov je oddávna Svätý Hubert. Podľa legendy akvitánsky princ, ktorý žil v rokoch 656 až 727 na pomedzí dnešného Holandska a Belgicka v starej Gálii. Poľoval, holdoval a plnými dúškami si užíval život. Nectil si poklady a dary prírody, ľudí ani voľne žijúcu zver. Potom, čo sa mu v podobe kríža medzi parohmi jeleňa, ktorého chcel uloviť, zjavil a prihovoril k nemu Boh, okamžite zmenil postoj aj svoj život.

Začal viesť pokorný život, neskôr sa naučil vážiť si zvieratá aj prírodu, prijal kresťanstvo, stal sa biskupom a venoval sa misijnej činnosti v oblasti Ardén. Organizátori – Okresný poľovnícky zväz v Bardejove, Obvodná poľovnícka komora v Bardejove, Obec Stebnícka Huta a agroturistické zariadenie Slnečný majer, ktorí si už roky ctia Hubertovu pamiatku a jeho poľovnícke patrónstvo, pripravili na jeho počesť aj tento rok, pre poľovníkov ale aj množstvo nepoľovníckych návštevníkov, naozaj bohatý program.

Ocenení poľovníci. Zlatého kamzíka získal Ján Kleban. / Zdroj: Bardejovský Reportér

Medaily aj zlatý kamzík

Hubertovu slávnosť otvoril sprievod s kočom, poľovníkmi a trofejou jeleňa. Za rozvoj slovenského poľovníctva potom vyznamenali poľovníkov bronzovými aj striebornými medailami. Najprestížnejšie ocenenie, Zlatého kamzíka, získal Ján Kleban. Nasledovala Svätohubertská omša, ktorú celebroval duchovný otec Miloš Jalčák, doprevádzala Marta Kmeťová.

Program spestrila Hubertova konská jazda, vystúpenie lesničiarov, ktorí predviedli poľovnícke signály a prehliadka a bonitácia poľovníckeho plemena psov – alpských jazvečíkovítých duričov. Nechýbalo hudobné vystúpenie, stánky s poľovníckym oblečením, výrobkami a doplnkami a tradičná tombola.

Návštevníci si v priebehu dňa pochutnávali aj na nefalšovaných poľovníckych špecialitách a občerstvení. Hlavne na guľáši, vo varení ktorého súťažilo niekoľko kuchárskych poľovníckych tímov. Jedným z nich bol aj „Kengura team“ zo Stebníckej huty, ktorý síce neponúkal guľáš z klokana, ale súťaž spestril originálnym nápadom, guľášom a inými dobrotami.

Hubertove slávnosti na Slnečnom majeri
14
Galéria
Foto: Mário Hudák / Zdroj: Bardejovský Reportér
Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM