Zo zahraničia

HROZIVÁ bilancia ničivých zemetrasení v Turecku: Obetí je už vyše 2 600, FOTO

Po prvom silnom zemetrasení nasledovalo druhé s magnitúdou 7,6 a séria dotrasov. Pomoc prisľúbili už desiatky krajín.

Ilustračný obrázok k článku HROZIVÁ bilancia ničivých zemetrasení v Turecku: Obetí je už vyše 2 600, FOTO
11
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil v krajine štátny smútok za obete ničivého zemetrasenia, ktoré v pondelok zasiahlo pohraničie Turecka a Sýrie a bolo citeľné i v ďalších krajinách priľahlého regiónu. Štátny smútok v Turecku potrvá sedem dní, uvádza TASR.

Tisíce mŕtvych

Zemetrasenia si v Turecku a Sýrii vyžiadali spolu viac ako 2 600 obetí na životoch. O novej bilancii informovala v pondelok podvečer agentúra AFP.

Agentúra spresnila, že turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca informoval nateraz o 1 651 mŕtvych a 11 159 zranených. Zrútilo sa takmer 3 500 budov, takže počet obetí môže ešte výrazne stúpnuť.

Podľa oficiálnych sýrskych médií i protivládnych povstalcov, ktorí ovládajú severozápad Sýrie, počet obetí v tejto krajine presiahol 1 000.

Pomôže aj Slovensko

Televízia al-Džazíra uviedla, že vo vládou ovládaných častiach Sýrie vrátane provincií Aleppo, Hamá, Lázikíja a Tartús prišlo o život najmenej 538 ľudí a ďalších najmenej 1 353 osôb utrpelo zranenia.

V povstalcami ovládaných častiach na severozápade Sýrie zahynulo najmenej 430 ľudí a viac ako 1 050 ich bolo zranených, uviedli záchranári z organizácie Biele prilby, ktorí upozornili, že počet obetí sa môže zvýšiť.

Od zemetrasenia s magnitúdou 7,8, ktoré udrelo v čase, keď ľudia ešte spali, a v mrazivom počasí, čo sťažilo záchranné práce, prisľúbili pomoc už desiatky krajín, medzi nimi aj Slovensko

„Do Turecka bude vyslaných 15 zástupcov v zložení 10 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru zo Záchranná brigáda Hasičského a Záchranného Zboru Žilina a päť príslušníkov Horskej záchrannej služby spolu so špeciálne vycvičenými psami,“ uviedlo v pondelok podvečer Ministerstvo vnútra SR na sociálnej sieti.

Po prvom silnom zemetrasení nasledovalo druhé s magnitúdou 7,6 a séria dotrasov.

Ďalšie aktuálne správy

Zemetrasenie v Turecku
11
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM