Zo zahraničia

Hľadáte si brigádu v zahraničí? BACHA! Hrozí, že sa stanete OBEŤOU obchodovania s ľuďmi

Mladí ľudia sa neznalosťou môžu cez brigády v zahraničí vystaviť rizikám.

Ilustračný obrázok k článku Hľadáte si brigádu v zahraničí? BACHA! Hrozí, že sa stanete OBEŤOU obchodovania s ľuďmi
Zdroj: Unsplash.com , Pexels.com

Mladí ľudia sa neznalosťou, naivitou a prehnanou dôverčivosťou môžu počas letných brigád v zahraničí vystaviť rizikám. Upozornila na to polícia, ktorá pred blížiacou sa letnou sezónou poskytla niekoľko preventívnych rád a opatrení. TASR o tom informovala Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Na toto si dajte pozor!

Priblížila, že ak je osoba nútená robiť veci, ktoré robiť nechce, či má pocit, že je kontrolovaná inou osobou alebo je vystavená vyhrážaniu a násiliu a je obmedzená jej sloboda pohybu, s najväčšou pravdepodobnosťou sa stala obeťou trestného činu obchodovania s ľuďmi. „Osobitnému riziku sú v týchto prípadoch vystavené najmä ženy a deti,“ dodala hovorkyňa.

Podotkla, že ľudia zvažujúci vycestovanie by mali byť podozrievaví voči príliš veľkorysým ponukám na pomoc či ponuke lukratívnej brigády.

Treba si dať takisto dohodu o práci elektronicky zaslať ešte pred odchodom do zahraničia a dôkladne si preštudovať nastavené pracovné podmienky, neodovzdávať osobné doklady či byť v pravidelnom kontakte s blízkymi osobami a informovať ich o mieste pobytu.

Hrôza, čo sa môže stať

Trestný čin obchodovania s ľuďmi sa vyskytuje vo formách nútenej prostitúcie, pracovného a sexuálneho vykorisťovania, núteného sobáša alebo žobrania. „Obete sú prevažne obmedzované na osobnej slobode a pod neustálou kontrolou. V niektorých prípadoch je im odopieraná strava, sú nútené do požívania alkoholu a užívania omamných a psychotropných látok,“ ozrejmila.

Vo väčšine prípadov je vekové rozmedzie páchateľov od 18 do 55 rokov a v 80 percentách prípadov sú to najmä muži. „Slovenská polícia eviduje ako najfrekventova­nejšie štáty, kde páchatelia vykonávajú vykorisťovanie obetí obchodovania s ľuďmi pochádzajúcich zo Slovenskej republiky, Nemecko, Rakúsko, Írsko, Veľkú Britániu, Taliansko, Holandsko, Švajčiarsko a Dánsko,“ doplnila.

Už aj na Slovensku

Prípady však podľa jej slov evidujú aj na Slovensku. „Podľa štatistických ukazovateľov v minulom roku bolo ako obeť obchodovania s ľuďmi identifikovaných 39 osôb, pričom trestné stíhanie bolo začaté v 20 prípadoch,“ ozrejmila. Zároveň v 12 skutkoch bolo podozrivým osobám vlani vznesené obvinenie. Do mája zas polícia eviduje osem prípadov, ktoré sú kvalifikované ako trestný čin obchodovania s ľuďmi.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM