Aktualizované Politika

Heger sa VZDÁVA funkcie, vláda PADNE: Kto povedie Slovensko?

Konfliktami traumatizované Slovensko si podľa slov Eduarda Hegera nezaslúži, aby politická kríza pokračovala.

Ilustračný obrázok k článku Heger sa VZDÁVA funkcie, vláda PADNE: Kto povedie Slovensko?
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Eduard Heger požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o zbavenie poverenia viesť vládu. Oznámil to počas nedeľného vyhlásenia pre médiá. Rozhodol sa tak preto, lebo prezidentka neprijala ani jeden z jeho návrhov, ktoré považoval za stabilnejšie než vymenovanie úradníckej vlády.

Hlave štátu chce nechať priestor pokúsiť sa s úradníckou vládou stabilne priviesť Slovensko k predčasným voľbám.

U prezidentky nepochodil

Prvou alternatívou bolo, že neobsadené miesta ministrov doplní prezidentka svojimi nominantmi. V ďalšom návrhu Heger ponúkol, že nepovedie vládu a ministrami ostanú len ľudia zodpovední za rezorty, ktoré budú rizikom výmeny najohrozenejšie. „Najmä rezorty, ktoré distribuujú ekonomickú a sociálnu pomoc, ktoré implementujú zákony miliardového plánu obnovy či zabezpečujú pomoc brániacim sa susedom. Pani prezidentka ani jeden z mojich návrhov neprijala,“ povedal Heger.

Doplnil, že po zvážení politickej reality a toho, čo je najlepšie pre občanov, sa rozhodol, že „konfliktmi traumatizované Slovensko si nezaslúži, aby politická kríza pokračovala čo i len ďalší deň“. Prezidentke svoje alternatívy predostrel v sobotu (6. 5.) večer.

Dočasne poverený premiér sa pre tieto kroky rozhodol po tom, ako koncom týždňa ohlásili odchod z vlády ministri Samuel Vlčan a Rastislav Káčer. Heger sa má s prezidentkou stretnúť v nedeľu o 15.00 hod. Ešte predtým má prezidentka prijať predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina).

Kauza štátnej dotácie

Heger deklaroval, že urobí všetko pre to, aby odovzdanie rezortov bolo čo najplynulejšie. „Všetky nasledujúce kroky súvisiace s odovzdaním vlády budeme po mojom osobnom stretnutí s pani prezidentkou dnes poobede koordinovať a čo najskôr komunikovať verejnosti tak, aby nevznikal žiadny zmätok,“ doplnil. Dodal, že chcel zabrániť scenáru väčšieho rizika s úradníckou vládou, preto robil všetko, aby zabezpečil plynulý chod vlády.

Heger odmieta akékoľvek slová o tom, že by kauzu Vlčana tutlal. „Bol som informovaný Samuelom Vlčanom pred viac ako dvomi týždňami, po tom, ako dostal list od ministra Budaja, že chce podať demisiu. Zároveň som bol informovaný, že o tomto kroku informoval aj pani prezidentku,“ vysvetlil. Dodal, že od prvého momentu dal preveriť, aké sú zákonné možnosti riešenia Vlčanovho prípadu. Ten sa rozhodol opustiť funkciu v reakcii na kauzu štátnej dotácie pre vlastnú rodinnú firmu.

Parlament vyslovil nedôveru Hegerovej vláde v decembri minulého roka. Prezidentka kabinet dočasne poverila vládnutím do septembrových predčasných parlamentných volieb. Okrem Vlčana a Káčera dočasný kabinet už skôr opustili minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a minister financií a líder OĽANO Igor Matovič.

archívne foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM