Správy Politika

Heger apeluje na lekárov: Ľudia nemôžu byť rukojemníkmi v hre o váš zaslúžený KOMFORT

Zdravý rozum a zodpovednosť by mali mať navrch nad očakávaniami, že sa za krátky čas podarí vyriešiť všetky bolesti, ktorými sektor zdravotníctva desaťročia trpí.

Ilustračný obrázok k článku Heger apeluje na lekárov: Ľudia nemôžu byť rukojemníkmi v hre o váš zaslúžený KOMFORT
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Verí v to predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO), ktorý opätovne vyzval lekárov, aby prehodnotili svoj zámer odísť zo slovenského zdravotníctva.

Je to nefér

Premiér zároveň netají, že hromadné výpovede nepovažuje za fér. Odvoláva sa pritom na to, že práve jeho vláda prináša po dlhých rokoch ignorovania problémov zmeny, ktoré majú zabezpečiť skvalitnenie zdravotníctva, vrátane lepších podmienok pre tých, ktorí v ňom pracujú.

„Ľudia nemôžu byť rukojemníkmi v hre o váš zaslúžený komfort, ktorý však vieme spoločne docieliť,“ deklaroval Heger smerom k lekárom. Zdôraznil, že spoločný cieľ a tým i požiadavky lekárov nie je možné splniť z večera do rána.

Lekárske odborové združenie (LOZ) vo štvrtok informovalo, že výpovede podá minimálne 1948 lekárov, pričom počty naďalej stúpajú.

Budú ešte rokovania?

Podľa šéfa LOZ Petra Visolajského lekári inú možnosť nemajú, deklaruje však, že sú pripravení ďalej konštruktívne rokovať. Lekárski odborári už dlhšie avizovali podanie výpovedí na znak nesúhlasu s aktuálnymi podmienkami v systéme.

Združenie ešte vo februári predstavilo osem požiadaviek, ktoré by mohli zdravotníctvu pomôcť. Napriek návrhu zvýšenia miezd zdravotníkov, o ktorom sa aktuálne rokuje v parlamente, Visolajský vyzval lekárov na podanie výpovedí.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vo štvrtok deklarovalo pripravenosť ďalej s lekármi rokovať, je otvorené i novej požiadavke LOZ o podpísaní memoranda k plánu riešení aktuálnej situácie v zdravotníctve.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM