han Zo Slovenska

HALÓ, vláda: Podnikatelia sú v koncoch! Ak nepríde pomoc, tisíckam ľudí hrozia VÝPOVEDE

Slovenský maloobchod žiada okamžité kompenzácie. Uviedol to Daniel Krakovský, predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov (ISKM).

Ilustračný obrázok k článku HALÓ, vláda: Podnikatelia sú v koncoch! Ak nepríde pomoc, tisíckam ľudí hrozia VÝPOVEDE
Zdroj: Dnes24/Milan Hanzel

Schválením lockdownu mali podľa neho podnikatelia okamžite vedieť, akým spôsobom budú za toto obdobie odškodnení. Napriek tomu o tom pri ohlasovaní opatrení nepadlo ani slovo, čo považuje maloobchod za absolútne neprijateľné.

Naznačená podpora na nájomné a zvýšenie podpory na zamestnancov nie je ani „kvapkou v mori“ toho, čo aktuálne nepotravinový maloobchod a služby potrebujú.

„V Českej republike neprišlo k zatvoreniu a o podporu sa už podnikatelia uchádzať môžu, Rakúsko opäť nabehlo na veľmi efektívny model preplácania nákladov v závislosti od poklesu tržieb, u nás podnikateľom zostali len oči pre plač a u viacerých aj prázdne účty,“ povedal Krakovský.

V najhoršom čase

Lockdown nepotravinového maloobchodu a služieb prišiel podľa Krakovského v čase, keď mohli obchodníci aspoň čiastočne dobehnúť straty z predchádzajúcich vĺn. Mesiac pred Vianocami robí maloobchod aj štvrtinu všetkých ročných tržieb a výpadok tak podľa neho bude katastrofálny, zvlášť pri prípadom predĺžení opatrení, ako to naznačujú vládni predstavitelia.

Čo žiadajú?

Maloobchod podľa neho preto žiada o okamžité kompenzácie, a to efektívnu podporu na nájomné, ktoré však bude zahŕňať aj všetky služby súvisiace s nájmom (elektrina, plyn, internet, telefón a iné), a to vo výške 100 % počas obdobia zatvorenia, ako aj podporu na zamestnancov, ktorí musia byť pre zatvorené prevádzky doma, vo výške 100 % a zároveň opätovné zavedenie opatrenia 3B na pokles tržieb.

Maloobchodníci žiadajú tiež príspevok na fixné náklady ako sezónny tovar, leasingy, úvery, odpisy a iné prevádzkové náklady, ktorých sa podnikatelia nevedia zo dňa na deň zbaviť, a to až do výšky rozdielu prepadu tržby.

Upozornil, že ak nepríde k rýchlej pomoci sektoru maloobchodu, môže sa stať, že podnikatelia, ktorí minuli svoje peniaze na zásoby, nebudú mať na úhradu miezd pre svojich zamestnancov a títo zostanú bez peňazí pod vianočným stromčekom.

Hrozí krach

Doplnil, že podnikatelia nemôžu doplácať na rozhodnutia štátu, ktoré navyše nereflektujú situáciu. Lockdown sa totiž týka iba vybraných prevádzok a služieb a nie všetkých, väčšina krajiny funguje rovnako ako pred sprísnením opatrení. Ak nepríde k rýchlej podpore, bude možno vidieť krach aj väčších obchodníkov, ktorí to už nebudú vedieť dofinancovať, navyše pri nutnosti splácať úvery, ktoré mali slúžiť na pomoc.

Uzavrel, že v prípade, ak k pomoci nepríde alebo na ňu štát nemá prostriedky, potom je jedinou cestou rýchle otvorenie prevádzok aspoň v režime OP, aby maloobchodníci stihli predvianočný trh.

ISKM združuje viac ako 100 nepotravinových maloobchodných spoločností, od najmenších prevádzok zamestnávajúcich niekoľko zamestnancov až po veľké siete s tisíckami zamestnancov.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM