Zo Slovenska

Gröhling: Vo vyše 10 okresoch je väčší predpoklad, že sa školy ZATVORIA už v septembri

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR spúšťa kampaň na podporu očkovania proti COVID-19 Za otvorené školy.

Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Cieľom je vyslať signál, že ak chce mať krajina bezpečné a otvorené školy, je dôležité, aby bolo očkovanie odporúčané. Naplánované sú výjazdy po celom Slovensku, 16. augusta sa má spustiť špeciálne call centrum. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedol šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS).

Zatvoria už v septembri?

„Pri viac ako desiatke okresov vidieť nárast prípadov. Spolu s nízkou mierou zaočkovanosti v danom mieste je výrazný predpoklad, že niektoré triedy už koncom septembra budú musieť ísť do karantény,“ povedal Gröhling.

Ministerstvo školstva v utorok 17. augusta predstaví, aké opatrenia budú v školách platiť od septembra.

„Budeme sa stretávať so starostami a primátormi a odporúčať deklarovať všetkým, aby využili ostatné týždne na očkovanie,“ skonštatoval Gröhling s tým, že miera zaočkovanosti nie je stále dostatočná. Nedá sa tiež podľa neho hovoriť ani o kolektívnej imunite.

Rozhodne (ne)zaočkovanosť

Minister pripomenul, že od miery zaočkovanosti bude závisieť fungovanie škôl. Stále je podľa neho množstvo okresov, kde je miera zaočkovanosti nízka, narastajú prípady nákazy, čím sa dá predpokladať vznik ohniska a následne dištančné vzdelávanie.

V kontakte najmä so šéfmi týchto samospráv bude ministerstvo spolu s odborníkmi aj prostredníctvom call centra. Minister priznal, že osobne by bol spokojný pri 80-percentnej miere zaočkovanosti, podľa jeho slov sa však k tomu nepribližujeme.

Ministerstvo poukazuje, že medzi okresy s najvyššou zaočkovanosťou patrí Bratislava, Senec, Dunajská Streda, Pezinok, Trnava, Trenčín, Banská Bystrica, Galanta, Žilina, Piešťany, Myjava a Šaľa.

Najnižšiu mieru zaočkovania má Gelnica, Revúca, Poltár, Rimavská Sobota, Kežmarok, Krupina, Lučenec, Detva, Spišská Nová Ves a Stará Ľubovňa.

Gaučová generácia

Na dištančné vzdelávanie a jeho limity najmä v odbornom školstve z predchádzajúcich vĺn pandémie poukázal aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba.

„Počas obdobia zatvorených škôl sa z dnešných stredoškolákov, obrazne povedané, stala gaučová generácia, ktorá v podstate dvanásť mesiacov nechodila do školy. Deti sa síce učili online, ale dištančné vzdelávanie narazilo na svoje limity,“ upozornil. Šéf kraja hovorí o stratenom roku spojenom s tým, že utrpeli tiež sociálne kontakty.

„Našou spoločnou úlohou je, aby sa to už nezopakovalo a školy mohli ostať otvorené,“ povedal.

Druhý dych

Lekár kraja a riaditeľ odboru zdravotníctva Úradu BSK Tomáš Szalay predpokladá, že väčší záujem o očkovanie sa začne s výrazným nárastom prípadov delta variantu nového koronavírusu. Zmenu situácie na Slovensku očakáva na prelome augusta a septembra.

„Keď začne byť delta zaujímavá, môže dať očkovacej kampani druhý dych,“ nechal sa počuť Szalay. Predstavitelia kraja zároveň apelujú na rezort školstva, aby pri semafore zohľadňoval mieru zaočkovanosti.

Ilustračné foto, TASR

Čo je potrebné vedieť?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM