Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Gastroprevádzky stále čakajú na pomoc od štátu: Vlečú si so sebou DLHY ešte z pandémie

Viac ako polovica z malých a stredných prevádzok je závislá od štátnej pomoci.

Ilustračný obrázok k článku Gastroprevádzky stále čakajú na pomoc od štátu: Vlečú si so sebou DLHY ešte z pandémie
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Aj ubytovacie zariadenia a gastroprevádzky sa takmer rok boria s dôsledkami energetickej krízy. Upozornila na to Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) s tým, že viac ako polovica z nich je závislá od štátnej pomoci.

Hoci mohli podniky žiadať o kompenzácie za august a september 2022, výzvu, ktorá by pokryla obdobie od októbra do decembra minulého roka, Ministerstvo hospodárstva (MH) SR nevyhlásilo.

Viac prevádzok v problémoch

V období od októbra do decembra prevádzky nakupovali energie za výrazne vyššie ceny ako tie zastropované. „Pri plyne išlo o približne štvrtinu prevádzok,“ uviedla AHRS. Mnohí podnikatelia zistili skutočné náklady a výšku cien za energie až po doručení zúčtovacích faktúr. V krátkom čase musia doplatiť vysoké nedoplatky.

Počet takýchto prevádzok pritom opäť výraznejšie vzrástol začiatkom roka, keď sa mnohým z nich skončili garantované zmluvy s dodávateľmi. Od januára je tak až polovica gastro a ubytovacích zariadení nútená nakupovať energie za trhové ceny. Prezident AHRS Marek Harbuľák poukázal pritom na fakt, že viac ako 90 % prevádzok pôsobiacich v gastrosektore tvoria malé a stredné podniky, ktorých vyjednávacia pozícia nie je dostatočná na zabezpečenie takýchto podmienok.

Dlhy ešte z čias pandémie

Napriek tomu, že veľa gastroprevádzok patrí z hľadiska počtu zamestnancov a ekonomického obratu do kategórie malých a stredných podnikov, z hľadiska spotreby energií nepatria do režimu takzvaných chránených podnikov. Tie dostávajú zálohové platby s prepočtom len do výšky zastropovaných cien energií. Malé a stredné podniky tak podľa AHRS musia v praxi neraz zaplatiť sedem- až desaťnásobne vyššie zálohové platby ako vlani.

Problémom sú aj dlhy z pandemického obdobia, ktoré spolu s vysokými zálohami za energie vytvárajú na gastroservis existenčný tlak. AHRS preto požiadala MH, aby zverejnilo výzvy na kompenzáciu vysokých cien energií aj za obdobie od októbra do decembra 2022.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM