Zo Slovenska

Gastro volá o POMOC: Ideme ku dnu a desiatky tisíc ľudí skončia na úrade práce!

Gastrosektoru hrozí prepúšťanie desiatok tisíc ľudí, môže za to od polnoci platný lockdown a nedostatočné kompenzácie.

Ilustračný obrázok k článku Gastro volá o POMOC: Ideme ku dnu a desiatky tisíc ľudí skončia na úrade práce!
33
Galéria

Aliancia slovenskej gastronómie (ASG) preto volá po opätovnom zapnutí opatrenia 3B zo schémy prvej pomoci a zvýšení pomoci namiesto schémy Prvá pomoc + na Prvú pomoc ++.

Gastro pôjde ku dnu

Aliancia pripomína, že kým mnohé sektory si situáciu spred roka pripomenuli až vo štvrtok ráno, keď sa naplno prejavil lockdown, gastrosegment už čelí obmedzeniam niekoľko týždňov. „Podľa štatistického úradu po druhej vlne pandémie skončilo v gastre až 40-tisíc ľudí. Počas tretej vlny ich pravdepodobne skončí ešte viac,“ poznamenal prezident ASG Viliam Pavlovský.

Svoj predpoklad vysvetľuje tým, že druhá vlna bola sprevádzaná kompenzáciami, vďaka ktorým dokázal sektor aspoň prežiť. „Pomoc, ktorá je zapnutá teraz, však nestačí. Nechápeme, že vláda nevidí, že ak sa nezapnú kompenzácie aspoň v rozsahu z druhej vlny, gastro pôjde ku dnu a desiatky tisíc zamestnancov skončia na úrade práce,“ povedal Pavlovský.

Na dne a zadlžení

Podotkol však, že gastro je obmedzované väčšinu času už dva roky a kompenzácie neboli úplne dostatočné ani v jednej z pandemických vĺn. „V tretej vlne sú aj tí, ktorí mali väčšie rezervy na ‚horšie časy‘, naozaj na úplnom dne a totálne zadlžení. Horšia situácia, ako je teraz, tu ešte nebola,“ dodal Pavlovský.

Gastrosektoru podľa aliancie nepomôže ani zvýšenie pomocnej schémy z Prvej pomoci na Prvú pomoc+, ktorú v stredu (24. 11.) odobril vládny kabinet. Pavlovský vyčíslil, že to reálne znamená, že firma musí na každého zamestnanca v priemere vynaložiť mesačne 278 eur z vlastných zdrojov, pričom z tejto sumy si štát vezme asi 100 eur na odvodoch. „Pri 20 zamestnancoch sa bavíme o sume takmer 6000 eur mesačne. Pýtame sa, odkiaľ má prevádzka, ktorá je nariadením štátu zatvorená, tieto financie vziať?“ uzavrel Pavlovský.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM