ELA Zo Slovenska

FOTO: Východ zápasí s KALAMITOU: Z cesty sfúklo autobus, autá zničili popadané stromy!

Sneženie, silný vietor a záveje dávajú poriadne zabrať nielen všetkým vodičom, ale najmä hasičom i cestárom. Takmer celé Slovensko bojuje s nepriaznivým počasím. Najhoršia situácia je na východe krajiny.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Východ zápasí s KALAMITOU: Z cesty sfúklo autobus, autá zničili popadané stromy!
35
Galéria
Zdroj: FB Sme šoféri z povolania a pomáhame si navzájom Officiál Fanpage , TASR/Roman Hanc , FB Katka Ivanová Barancová , FB Hasiči Košice

Pre silné mrazy a vietor boli hasiči na východnom Slovensku od polnoci doposiaľ vyslaní k 120 udalostiam technického charakteru. TASR o tom informovalo Prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) s tým, že na viacerých miestach napadalo viac ako 20 centimetrov snehu. Košickí hasiči vyzývajú občanov, aby z dôvodu bezpečia v nedeľu nikam necestovali.

Pohroma na východe

Najvážnejšia situácia je v Košickom kraji, kde zasahovali 77-krát. Najčastejšie pomáhali pri odstraňovaní popadaných stromov a konárov z cestných komunikácií, v niekoľkých prípadoch aj pri dopravných nehodách.

„V obci Drnava v okrese Rožňava sfúkol silný vietor autobus z cesty, v Košiciach hasiči pomáhali viacerým zapadnutým vozidlám,“ dodali.

Prešove je od nedeľného rána vyhlásený stav nebezpečia. Dôvodom je snehová kalamita. Mesto Košice pre nepriaznivé počasie vyhlásilo 1. stupeň kalamitnej situácie.

Pri obci Hrhov je v oboch smeroch na nevyhnutný čas uzatvorená cesta, vyťahujú autobus. „Cesta na Hrhov od Dvorníkov je uzavretá pre nákladnú dopravu. Cesta na Dargov je ťažko prejazdná. Veľmi ťažko prejazdná je cesta Štós, kde je súvislá vrstva snehu,“ uvádza polícia. Dobšinský kopec je prejazdný len pre osobné motorové vozidlá, a to v oboch smeroch.

Problémy na cestách

Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) vyhlásila v nedeľu I. situačný stupeň v úsekoch spadajúcich pod stredisko Rožňava a Košice-okolie.

Rovnako tak urobila aj v okrese Spišská Nová Ves. Pre TASR to potvrdil hovorca KSK Michal Hudák. Dôvodom je husté sneženie sprevádzané silným vetrom.

„Najhoršia situácia je na ceste I/67 v úseku Dobšiná – Dobšinský kopec – Dobšinská Ľadová Jaskyňa a ďalších horských priechodoch,“ uviedol v súvislosti s cestami v Rožňavskom okrese.

V Michalovskom okrese sú cesty zjazdné, no s kašovitou vrstvou snehu. Tá je aj na cestách v okrese Trebišov. „Situáciu komplikuje silný vietor a popadané stromy,“ dodal Hudák.

Pozrite si v galérii, ako to vyzerá na východe Slovenska.

Kalamita na Slovensku, 11. decembra 2022
35
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM