JAB Regióny Rôzne

FOTO: Škola v Spišskej sa môže pochváliť novinkou. Na dvore si zriadili včelnicu!

Stredná odborná škola ekonomická v Spišskej sa môže pochváliť vlastnou včelnicou. Boli sme sa na ňu pozrieť aj my. Prinášame vám zábery priamo z miesta.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Škola v Spišskej sa môže pochváliť novinkou. Na dvore si zriadili včelnicu!
12
Galéria

Na Strednej odbornej škole ekonomickej v Spišskej Novej Vsi sa môžu pochváliť zaujímavou novinkou. Priamo na školskom dvore chovajú odhadom viac ako 150 000 včiel. Prvú praktickú hodinu včelárstva v priestoroch areálu školy si vyskúšali pred pár dňami tretiaci z odboru agropodnikanie.

„Rozhodli sme sa vybudovať v škole školskú včelnicu. Študenti z odboru agropodnikanie musia v rámci predmetu včelárstvo absolvovať aj praktické hodiny. Na tie však už nemusia ísť k externým včelárom, ale ich budú absolvovať priamo v záhrade školy,“ ozrejmila riaditeľka školy Andrea Iovdijová.

V prírodnej učebni sa nachádzajú tri včelie úle, kde si študenti ukážu v praxi, čo sa naučili na hodinách. Hodinou ich sprevádza učiteľ, ktorý okrem toho, že je dlhoročný pedagóg je aj dlhoročný včelár. „Účelom výučby je podporiť učenie priamo v teréne a ukázať študentom život včiel aj zblízka. Aj keď u väčšiny zo začiatku prevláda strach, verím, že keď zistia, aké sú včely užitočné, obavy z pichnutia žihadlom pominú,“ povedal učiteľ včelárstva Štefan Kupčík.

Dovezením troch včelích úľov však plány školy nekončia a v budúcnosti sa budú môcť o včelách viac dozvedieť aj žiaci z iných škôl. „Chceli by sme v okolí včelnice vybudovať skalku a záhon medonostných rastlín, ktoré budú označené aj štítkami. Taktiež vybudovať náučný chodník v rámci ktorého budú naši žiaci neskôr sprevádzať aj iných žiakov z mesta či okolia,“ doplnila riaditeľka školy s tým, že med využijú určite v školskej kuchyni, poprípade sa návštevníci budú môcť tešiť aj na ochutnávku.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Novinka v obrazoch: V areáli školy v Spišskej začali chovať zhruba 150 000 včiel
12
Galéria
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM