Mário Hudák Správy

Europoslankyňa o Bardejove: Milí ľudia, milé prostredie

V rámci medzinárodnej konferencie Smart Cities: Going Local, v preklade - Inteligentné mestá: Bližšie k Vám, navštívila minulú stredu Bardejov aj poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Smolková. Položili sme jej päť otázok.

Ilustračný obrázok k článku Europoslankyňa o Bardejove: Milí ľudia, milé prostredie
Zdroj: archív

Na Slovensku v poslednej dobe rezonuje otázka, či bude alebo nebude súčasťou jadra Európskej únie.

Slovensko sa svojim minuloročným predsedníctvom v Európe zapísalo veľmi dobre. V mnohých témach sme urobili podstatný posun dopredu. Sme rešpektovaní, vnímajú nás ako vyspelú ekonomiku a zodpovedných ľudí, ktorí sa vedia za vec postaviť. Myslím si, že Slovensko do pevného jadra určite patrí.

Najmä pokiaľ ide o euro, pretože v eurozóne sú práve tie vyspelejšie štáty. Nikto nás nikde neodsúva. Čím viac štátov bude tvoriť európske jadro, tým bude Európa silnejšia. Nemôžeme sa deliť na slabších a silnejších. Silnejšie štáty v Európe budú stále ťahať tie slabšie.

Budú podľa vás nasledovať ďalšie precedensy tipu Brexitu?

Pevne verím, že nie. Už aj Briti oľutovali, že odhlasovali vystúpenie z EÚ. Klesá im kurz a momentálne vidia v Brexite viac nevýhod, ako výhod. Ak budú chcieť všetky privilégiá späť, budú musieť veľmi urputne vyjednávať. Čo všetko im ostatných 27 štátov dovolí alebo nedovolí, sa ešte ukáže.

Na druhej strane je pravda, že stratí aj Európska únia, pretože Briti ako vyspelý štát s vysokým HDP na obyvateľa veľmi významne prispievali do európskeho rozpočtu. Po roku 2020, keď Británia z EÚ vystúpi, to pri tvorbe ďalšieho rozpočtu, ako jeden z členských štátov, určite pocíti aj Slovensko. Hlavne pri prerozdeľovaní dotácií na poľnohospodárstvo a regionálny rozvoj.

„Nikto nás nikde neodsúva. Čím viac štátov bude tvoriť európske jadro, tým bude Európa silnejšia.“

Ako projekt Inteligentných miest (Smart Cities), o ktorom bola predjarmočná konferencia na mestskom úrade, zlepší život obyčajného Bardejovčana?

Je to síce zložitý názov, ale ide o praktické veci. A malo by sa to dotknúť naozaj každého občana, pretože samospráva prichádza s riešeniami, ktoré už fungujú v praxi, len ich treba aplikovať. Na konferencii sa spomínali napr. opatrenia v oblasti energetiky. Aby ľudia v konečnom dôsledku šetrili a ušetrili. Napríklad aj v médiách kritizované vysávače s nižším príkonom, s ktorými prichádza EÚ.

Nikto sa už ale nenamáha vysvetliť, že aj keď chceme znížiť príkon, výkon zostáva rovnaký, teda ide o riešenie, ktoré ľuďom ušetrí peniaze. Vo svete napríkald už existujú inteligentné svietidlá, ktoré sa rozsvecujú samé podľa viditeľnosti vonku a individuálne regulujú svietivosť a výkon, čím sa mestu a ľuďom šetria veľké peniaze. Existujú ale aj „smart“ inteligentné riešenia v doprave alebo životnom prostredí.

Konkrétne?

Napríklad aplikácia pre váš mobil, ktorá vie kde sa práve nachádzate a ktorá vás nasmeruje k najbližšiemu voľnému parkovaciemu miestu. Plus vám ešte dá na výber, či chcete parkovať zadarmo, alebo na platenom parkovisku.

Ako dnes vnímate mesto Bardejov?

Pochádzam z Prešova a žijem v Košiciach, takže som Bardejov, samozrejme, v minulosti už niekoľkokrát navštívila. Chodím tu veľmi rada, hlavne na jarmok a do Bardejovských Kúpeľov. A musím Bardejovčanom povedať, že váš jarmok je širokoďaleko známy po celom Slovensku.

Ľudia si už dopredu vyberajú priestor, dovolenky a voľný čas, aby ho mohli navštíviť. Milí ľudia, milé prostredie. Vždy keď sem prídem, cítim sa úžasne, zabudnem na všetky problémy a vnímam prítomnosť a históriu zároveň. Dobre sa tu relaxuje a človek sa potom hneď môže zapojiť do ďalšej práce.

Monika Smolková (*6. október 1956) bola starostkou mestskej časti Košice – mestská časť Dargovských hrdinov, poslankyňou zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja, je bývalá poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky za SMER-SD. Vo voľbách v roku 2005 bola tiež zvolená za koalíciu HZD, SMER za poslankyňu krajského zastupiteľstva v okrese Košice III. V poslednej funkcii v Národnej Rade SR bola členkou mandátového a imunitného výboru a členkou výboru pre vzdelanie, mládež, vedu a šport. Od roku 2014 je europoslankyňou.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM