Správy Zo zahraničia

Európania sú skeptickí, že Ukrajina vyhrá vojnu

Zatiaľ čo väčšina Ukrajincov verí, že Kyjev vo vojne s ruskými inváznymi silami zvíťazí, obyvatelia európskych krajín sú skeptickejší.

Ilustračný obrázok k článku Európania sú skeptickí, že Ukrajina vyhrá vojnu
Zdroj: TASR/AP

Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Európskej rady pre zahraničné vzťahy (ECFR) zverejneného v stredu, ktorý sa uskutočnil v máji v 14 krajinách EÚ – Slovensko medzi nimi nie je. TASR o tom informuje na základe správy portálu Politico.eu.

Skončí sa vojna vyjednávaním?

Zhruba tretina až polovica opýtaných si myslí, že vojna sa skončí vyjednávaním. Zo skúmaných krajín EÚ prevládal názor o víťazstve Ukrajiny len v Estónsku (38 percent).

Naopak o víťazstve svojej krajiny je presvedčená väčšina Ukrajincov (58 percent). Iba jedno percento Ukrajincov si myslí, že Rusko vojnu vyhrá, zatiaľ čo 30 percent predpokladá, že vojna sa najpravdepodob­nejšie skončí rokovaniami.

Pokiaľ ide o výdavky na obranu, údaje ukázali, že občania väčšiny krajín sú proti ich zvyšovaniu – s výnimkou Poľska, kde to podporuje 53 percent opýtaných, ako aj Estónska (45 percent), Švédska (41 percent) a Nemecka (40 percent).

Väčšina Európanov je však naďalej za podporu Ukrajiny inými spôsobmi – napríklad poskytovaním technickej pomoci a zvýšením dodávok zbraní a munície. Len v Bulharsku (63 percent), Grécku (54 percent) a Taliansku (54 percent) väčšina respondentov považuje zvýšenie dodávok munície a zbraní na Ukrajinu za „zlý nápad“.

Bude Ukrajina v EÚ?

Európania sú tiež rozdelení v otázke prijatia Ukrajiny do EÚ. Najpriaznivejšie sú tomu naklonení v Portugalsku, Estónsku, Švédsku, Španielsku a Poľsku, najskeptickejší sú obyvatelia Nemecka, Bulharska, Česka a Francúzska.

Takmer dve tretiny Ukrajincov (64 percent) sa podľa prieskumu domnieva, že členstvo v EÚ je pre budúcnosť ich krajiny rovnako dôležité ako členstvo v NATO.

Ukrajina požiadala o členstvo v EÚ vo februári 2022 a v júni toho istého roku jej bol udelený štatút kandidátskej krajiny EÚ. Formálne prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom EÚ otvorila 25. júna.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM