han Technológie

Ešte stále využívate TELETEXT? Máme pre vás smutnú správu: Markíza ho VYPNE!

Predtým, ako sme húfne začali surfovať po internete, nám stačil aj televízor, ovládač a teletext. Televízia Markíza sa však rozhodla, že po 25 rokoch túto službu vypína.

Ilustračný obrázok k článku Ešte stále využívate TELETEXT? Máme pre vás smutnú správu: Markíza ho VYPNE!
Zdroj: unsplash.com , markizatext.sk

Začiatok teletextu na Markíze sa datuje od roku 1997, kedy sme si na Slovensku len postupne začali zvykať na mobilné telefóny. Služba, ktorú nám vtedy ponúkal teletext, bola preto mimoriadne využívaná.

Niečo k teletextu

Stačilo len kliknúť na niektoré z trojciferných čísel (od 100 do 999, pozn. red.) a na obrazovke s čiernym pozadím sa na vás vyrútili informácie z domova, zo sveta, zo športu, kultúry či ste si mohli pozrieť televízny program alebo sa aj zoznámiť! Pre mladšie ročníky je to poriadne retro, ale tí starší potvrdia, čo všetko sa dalo s pomocou teletextu robiť.

Napríklad tí, čo vsádzali na športové stávky vedeli pri teletexte presedieť celú večnosť. Ten im totiž ponúkal živé športové výsledky. Keďže ešte nebol internet, inde live-prenosy, aj keď len textovou formou, nemohli zohnať.

Markízatext však pomaly končí. Služby teletextu sa vypnú príchodom roka 2022. TV Markíza v tlačovej správe informuje, že k 31. decembru 2021 poskytovanie tejto služby s názvom Markízatext definitívne skončí.

Stane sa tak presne po štvrťstoročí existencie teletextu.

Prečo končí?

„Rušiť alebo redukovať služby je vždy ťažké rozhodnutie. Markízatext si však splnil svoju historickú úlohu a v dnešnej internetovej dobe sa stal už len minimálne využívanou službou, pričom jeho sledovanosť za posledné roky kontinuálne klesá,“ povedal Matthias Settele, generálny riaditeľ skupiny Markíza.

Od 1. januára 2022 budú divákom k dispozícii už len skryté titulky pre sluchovo postihnutých divákov.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM