Správy Zo Slovenska

Ešpézetky po novom: Posvietili si na ne výtvarníci, budú spĺňať MODERNÉ trendy

Od nového roku sa zavedú celoslovenské evidenčné čísla, na ktorých už nebude skratka okresu.

Ilustračný obrázok k článku Ešpézetky po novom: Posvietili si na ne výtvarníci, budú spĺňať MODERNÉ trendy
Zdroj: TASR

Tabuľky s evidenčným číslom by sa mali od januára 2023 vydávať v novej grafike. Hlavnou novinkou má byť používanie nového typu písma a zjednotenie farebnosti všetkých tabuliek na čierno-bielu. Vyplýva to z návrhu vyhlášky Ministerstva vnútra (MV) SR, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Zmeny nadväzujú na nový systém prideľovania evidenčných čísel bez skratky okresov.

Moderné trendy

Nový font písma nahradí desaťročia používané písmo, ktoré už nespĺňa moderné trendy a požiadavky kladené na čitateľnosť písma predovšetkým za zníženej viditeľnosti a na automatizované spracovanie evidenčných čísel z tabuliek na rôzne účely,“ vysvetlil rezort.

Tabuľky by mali mať po novom iba čierno-biele prevedenie. Rôzne skupiny motorových vozidiel budú odlíšené špecifickou skladbou evidenčného čísla. Napríklad elektromobily budú namiesto svetlozelenej tabuľky rozpoznateľné evidenčným číslom začínajúcim sa písmenami EV alebo EL.

Spod ceruziek výtvarníkov

Zmena sa dotkne aj tzv. diplomatických tabuliek, ktoré sa vydávajú v žlto-modrom prevedení, alebo zvláštnych evidenčných čísel, ktoré majú v súčasnosti niekoľko farebných modifikácií, ako sú červeno-biela, červeno-žltá, modro-biela, čierno-tmavozelená alebo zeleno-biela.

Grafické návrhy podľa predkladateľa vytvorila Katedra vizuálnej komunikácie Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave pri dodržaní základných požiadaviek na tabuľky kladených zákonom o cestnej premávke.

Evidenčné čísla budú po novom viazané na vozidlo, nie na majiteľov. Nebudú obsahovať skratku okresu. Štát by tak mal ušetriť náklady za nákup nových tabuliek a občania za správne poplatky.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM