Zo Slovenska

Ekonomických trestných činov je stále VIAC: Za Českom zaostávame aj v OBJASNENOSTI

Medzi najsofistikova­nejšie druhy ekonomickej kriminality patria takzvané úpadkové trestné činy, týkajúce sa vzťahu veriteľov a dlžníkov.

Ilustračný obrázok k článku Ekonomických trestných činov je stále VIAC: Za Českom zaostávame aj v OBJASNENOSTI
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

V roku 2022 narástol počet zistených ekonomických trestných činov na Slovensku o osem percent a v Českej republike (ČR) o deväť percent, pričom ich objasnenosť bola vlani výrazne vyššia v ČR (58 %) ako v SR (49 %). V porovnaní dosiahla priemerná škoda ekonomických trestných činov v Českej republike čiastku 660-tisíc českých korún (28 194 eur), zatiaľ čo na Slovensku to bolo až 30 617 eur na jeden prípad. Informovala o tom agentúra Surveilligence na základe štatistík kriminality v Slovenskej republike od Ministerstva vnútra SR a Polície ČR.

Trestných činov pribudlo

Objasnenosť ekonomickej kriminality v ČR sa prepadla z historického maxima 67 % v roku 2021 na 58 % v roku 2022. Na Slovensku objasnenosť ekonomickej kriminality klesla z 52 % v roku 2021 na 49 % v roku 2022, čo predstavuje najnižšiu hodnotu od sledovaného roku 2008. Na Slovensku tak objasnenosť trestných činov klesá už tretí rok v rade.

V rokoch 2015 až 2020 počet zistených trestných činov v ČR aj v SR postupne klesal. V roku 2021 sa počet zistených trestných činov na Slovensku podľa Surveilligence zvýšil o 5,6 %, zatiaľ čo v ČR sa ich počet znížil o 32,5 % najmä zmenou legislatívnej kvalifikácie trestných činov. V roku 2022 sa počet trestných činov zvýšil o deväť percent v ČR a o osem percent na Slovensku.

Úpadkové trestné činy

Medzi najsofistikova­nejšie druhy ekonomickej kriminality patria takzvané úpadkové trestné činy, týkajúce sa vzťahu veriteľov a dlžníkov. V Českej republike je ich objasnenosť dlhodobo na najnižšej úrovni (55 %) s priemernou škodou 890-tisíc Kč (38 019 eur). Na Slovensku je ich objasnenosť je 32 % s priemernou škodou cez 55-tisíc eur.

Surveilligence je špecializovaná forenzná agentúra zameraná na vyšetrovanie sofistikovanej finančnej kriminality páchanej manažmentom a zamestnancami v segmente privátnych spoločností. Špecializuje sa na vyšetrovanie a prevenciu závažných manažérskych podvodov a takzvanej kriminality bielych golierov v Českej a Slovenskej republike.

*(1 EUR = 23,409 CZK)

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM