Aktualizované Barbara Dallosová Regióny

Ekologická katastrofa pri Žiari: Masívny úhyn v Hrone zasiahol všetky druhy rýb

Kto chce pomôcť, musí mať len chuť, čižmy a vedro. Rybárom sa na brehoch Hrona naskytol mimoriadne smutný pohľad.

Ilustračný obrázok k článku Ekologická katastrofa pri Žiari: Masívny úhyn v Hrone zasiahol všetky druhy rýb
9
Galéria
Zdroj: MO SRZ Žiar nad Hronom

Hromadný úhyn všetkých druhov rýb v rieke Hron zaznamenala Miestna organizácia Slovenského rybárskeho zväzu v Žiari nad Hronom. Informovala o tom na svojom webe. Masívny úhyn nazývajú rybári z miestnej organizácie katastrofou.

Rybári prosia o pomoc

„Žiadame všetkých členov, ktorí sú ochotní pomôcť, aby prišli na Jalnú pod most, kde sme vytvorili improvizovaný štáb a budeme sa snažiť vyzbierať čo najviac rýb. Potrebné je priniesť si čižmy a vedrá,“ prosia o pomoc rybári. Ako ubezpečuje organizácia, o prípade boli informované všetky kompetentné inštitúcie. Dôvod úhynu však zatiaľ jasný nie je.

„O príčinách nechceme špekulovať. Isté je, že od Hronskej Dúbravy smerom nadol je momentálne všetko “biele“ a zrejme si na Hrone už nezachytáme, lebo už nebude čo,“ konštatujú smutne rybári.

Únik látky?

Podľa informácií, ktoré priniesla RTVS v jednom zo spravodajských blokov, by mal byť zatiaľ nepotvrdeným dôvodom únik látky do vody.

Počas nočnej búrky mal na potrubie spadnúť strom, z ktorého vytiekol digestát používaný pri výrobe bioplynu. Televízia tiež uvádza, že do rieky sa dostalo až 300 kubíkov látky.

Prípad má na stole polícia

Prípad potvrdila aj polícia. „Na rieke Hron pri obci Trnavá Hora bol zisteny úhyn rýb. Na mieste vykonávajú opatrenia hasiči a príčinami úhynu sa už zaoberá polícia, ale aj inšpekcia životného prostredia,“ uviedlo Krajské riaditeľstvo PZ v Banskej Bystrici.

Viac o príčinách tejto ekologickej katastrofy sa dočítate TU.

Autentické zábery od žiarskych rybárov nájdete v priloženej galérii.

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM