Správy Politika

Dzurinda chce zastaviť chaos a ÚPADOK Slovenska: Predstavil základy Modrej koalície

Návrat do veľkej politiky? Expremiér Mikuláš Dzurinda predstavil základy Modrej koalície.

Ilustračný obrázok k článku Dzurinda chce zastaviť chaos a ÚPADOK Slovenska: Predstavil základy Modrej koalície
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Urobil tak na piatkovej tlačovej konferencii. Zároveň predstavil členov novej strany. V rámci desiatich princípov Modrej koalície sa píše, že ide o liberálno-konzervatívnu stranu.

Podľa Dzurindu vzniká nielen politická strana, ale aj platforma spolupráce. Expremiér potvrdil pokračovanie rokovaní s KDH. Do politiky chce pritiahnuť aj mladých ľudí a niektoré známe osobnosti.

O pozíciu lídra vznikajúcej strany sa Dzurinda uchádzať nechce, ale ani neuhne. Nečaká ani, že ho kolegovia na túto pozíciu navrhnú. Chce sa venovať mladým ľuďom zo strany, aby profesionálne rástli.

S kým vidí spoluprácu?

„Nerobíme to iba pre najbližšie parlamentné voľby,“ vyhlásil Dzurinda s tým, že projekt presahuje najbližšie voľby. Odmietol politiku vymedzovania sa. „Ja sa vymedzovať nepotrebujem,“ dodal s tým, že nebude vylučovať zo spolupráce ani nijakú politickú stranu.

Na otázku o spolupráci s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom odpovedal, že je stále členom OĽANO. O prípadnej spolupráci sa podľa jeho slov budú môcť rozprávať potom, ako sa sám rozhodne o svojej budúcnosti.

Pokiaľ ide o spoluprácu s ďalšími subjektmi, Dzurinda zdôrazňuje potrebu príslušnosti k západnej civilizácii, právny štát, udržateľnú a konkurencieschopnú politiku.

Predseda strany Spolu-OD Miroslav Kollár zdôraznil potrebu budovania silnej alternatívy, ktorá môže zvrátiť vývoj na Slovensku. To, čo strana Spolu prináša do partnerstva, je podľa jeho slov funkčná stranícka štruktúra.

S otvorenou náručou

„Ak aj v utorok (31. 1.) príde rozhodnutie, že sa okamžite vyhlásia voľby, budeme pripravení a budeme mať otvorenú náruč pre našich partnerov a kolegov,“ povedal Kollár.

„Pri rozhodovaní, tvorbe programu a v každodennej politickej práci sa pridržiavame hodnôt a ideí náboženského a kultúrneho dedičstva Európy, ako aj zásad sekulárneho humanizmu,“ hovorí Modrá koalícia. Zdôrazňuje postavenie občana v rámci štátu a rešpektovanie ľudských práv.

Podčiarkuje prozápadné a proeurópske smerovanie. Apeluje aj na rozvoj ekonomiky, investície a zásadné reformy.

Cieľmi Modrej koalície je podľa Dzurindu zastaviť úpadok a chaos a privodiť pozitívny obrat Slovenska. „Dnešná politická kultúra, predovšetkým v parlamente, je ďalej neudržateľná,“ poznamenal.

Potreba dialógu

Ďalej je to potreba novej kultúry vo vzťahu médií a politikov, rešpekt jedného voči druhému. Dzurinda zdôrazňuje „nie“ kultúrnym vojnám.

„Konzervatívci nemôžu poraziť liberálov, liberáli nemôžu poraziť konzervatívcov,“ povedal Dzurinda a zároveň zdôraznil potrebu dialógu.

Poukázal aj na ekonomický úpadok Slovenska. Krajina podľa Dzurindu zaostáva v raste a životnej úrovni Slovákov v porovnaní s najvyspelejšími štátmi v Európe.

Kritizoval aj zadlžovanie a civilizačný úpadok. Znepokojujúce je podľa neho pokles podpory členstva v NATO a Európskej únii, ktorý chce Modrá koalícia zvrátiť.

Čo je aktuálne v domácej politike?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM