Aktualizované Rôzne

Dorazia k nám EXTRÉMNE mrazy: Pripravte sa na sneženie a -18 °C!

Naše územie sa po prechode studeného frontu dostalo do chladného a vlhkého prúdenia, ktoré prináša zrážky predovšetkým na sever Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Dorazia k nám EXTRÉMNE mrazy: Pripravte sa na sneženie a -18 °C!
Zdroj: TASR/František Iván

V uplynulých hodinách postupoval cez naše územie studený front, ktorý priniesol veľmi dynamické počasie a sneženie, ktoré bolo aj intenzívnejšie a spôsobovalo problémy.

K najväčšej udalosti došlo v susedných Čechách, kde sa vplyvom náhlej snehovej prehánky zrazilo na diaľnici D5 až niekoľko desiatok áut. Problémy však neobišli ani Slovensko a to predovšetkým v horských oblastiach. Horské priechody museli byť uzavreté.

Aktualizované 20:40 S výdatnejším snežením od piatkového večera treba počítať najmä v okresoch Čadca, Žilina, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Poprad a Kežmarok. Podľa meteorológov môže miestami spadnúť desať až 20 centimetrov nového snehu.

Sneženie aj v Bratislave

Počas noci začne od západu naše územie ovplyvňovať teplý front, ktorý prinesie ďalšie zrážkové pole, informuje iMeteo.sk.

To by malo byť najvýraznejšie na západnom Slovensku a predovšetkým v okolí nášho hlavného mesta, kde zrážkové pole teplého frontu prinesie najvýdatnejšie zrážky.

V okolí Bratislavy by mohlo napadnúť v sobotu okolo 4 cm snehu.

Sneženie však neobíde ani ďalšie časti západného a severozápadného Slovenska, kde by malo napadnúť od 1 do 3 cm snehu.

Silné mrazy

V niektorých okresoch stredného a východného Slovenska môže cez víkend (22. – 23. 1.) klesnúť teploty až na mínus 18 °C. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vyhlásil výstrahy prvého stupňa pred mrazom.

Teploty v Žilinskom, Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji môžu v sobotu a v noci na nedeľu miestami klesnúť na mínus 15 až mínus 18 °C.

SHMÚ upozorňuje, že takýto mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre zdravie. Výstrahy trvajú do nedele rána. Meteorológovia zároveň upozorňujú na snehové jazyky a záveje v severnejších častiach stredného a východného Slovenska a na silný vietor na horách v Žilinskom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM