Zo Slovenska

Dodávateľ energií na našom trhu končí: Ide zima, čo bude s klientmi Slovakia Energy?

Klienti najväčšieho alternatívneho dodávateľa energií Slovakia Energy, ktorý minulý týždeň ohlásil svoj odchod zo slovenského trhu, sa nemusia obávať o plynulé dodávky plynu či elektrickej energie.

Ilustračný obrázok k článku Dodávateľ energií na našom trhu končí: Ide zima, čo bude s klientmi Slovakia Energy?
Zdroj: pixabay.com

Dodávky zákazníkom Slovakia Energy zabezpečí dodávateľ poslednej inštancie, ktorým je v prípade plynu Slovenský plynárenský priemysel (SPP) a v prípade elektriny regionálne distribučné spoločnosti. Povedal to vo štvrtok po rokovaní vlády minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

360-tisíc odberateľov

"Keďže ide o životne dôležité veci, čo energie bez debaty sú a prichádza zima, tak štát má pripravené riešenie. To riešenie sa volá dodávateľ poslednej inštancie,“ zdôraznil Sulík.

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek spresnil, že ide o 360-tisíc odberateľov elektrickej energie a plynu. "Tento inštitút dodávateľa poslednej inštancie v prípade Slovakia Energy, ktorá posunula týchto zákazníkov na nových dodávateľov, nastane v prípade plynu 8.10., v prípade elektriny v sobotu 9.10.,“ povedal Galek.

Ministerstvo hospodárstva má podľa štátneho tajomníka pripravené riešenie, ktoré zabezpečí odberateľom u nového dodávateľa rovnaké ceny plynu, aké majú súčasní odberatelia SPP.

„V prípade elektriny takisto pracujeme na riešení a máme už aj dohodnuté, že ani v tomto prípade nedôjde k žiadnemu výraznému zvýšeniu pre odberateľov, ktorí spadnú či už na západe, východe alebo v strede k novým dodávateľom,“ dodal Galek.

Podľa prepočtov Denníka N ale 200-tisíc klientom hrozí šokové zdraženie. Za plyn zaplatia zhruba rovnako, ale pri elektrine hrozí dvojnásobné zdraženie.

Manažérske zlyhanie?

Odchod Slovakia Energy z trhu je podľa Sulíka výsledkom manažérskeho zlyhania vedenia tejto spoločnosti spojeného s nekorektným správaním sa voči zákazníkom.

„Manažérske zlyhanie spočíva v tom, že manažéri spoločnosti nenakúpili dostatočne veľa elektriny a plynu včas, tak aby vedeli svojich zákazníkov obsluhovať,“ povedal Sulík.

Firma by tak podľa ministra vytvárala pri dodávkach energií domácnostiam za regulovanú cenu v budúcom roku stratu. Minister nevylúčil ani právnu dohru odchodu firmy a možnú náhradu škody, pokiaľ sa potvrdí, že spoločnosť porušila platnú legislatívu.

SPP bude rokovať

SPP ako dodávateľ poslednej inštancie zabezpečí dodávky plynu pre odberateľov spoločnosti SLOVAKIA ENERGY, s.r.o., ktorí sú oddnes v režime dodávky poslednej inštancie. SPP bude rokovať s relevantnými štátnymi orgánmi o potrebných krokoch, ktoré sú v súvislosti s dodávkou poslednej inštancie nevyhnutné aj vzhľadom na vývoj cien plynu na trhu v Európe.

„SPP ponúka odberateľom plynu v domácnosti možnosť uzavrieť zmluvu o dodávke plynu za regulovanú cenu, stanovenú pre SPP regulátorom pre dodávku plynu domácnostiam v štandardnom režime. Zákazníci nemusia vyvinúť žiadnu aktivitu, SPP ich bude kontaktovať a dohodne s nimi najvhodnejší postup preradenia do režimu bežnej dodávky plynu,“ informovala v piatok SPP.

Ďalšie aktuálne správy

Čo na to Slovak Energy?

Spoločnosť Slovakia Energy sa dištancuje od vyjadrení Richarda Sulíka na jej adresu v súvislosti s jej odchodom zo slovenského trhu. Informoval o tom mediálny zástupca spoločnosti.

Dôvodom odchodu zo Slovenska je podľa Slovakia Energy však neúnosný rast cien energií a štátna regulácia cenotvorby, ktorá nedáva dodávateľom energií žiadny manipulačný priestor, ako sa s týmto bezprecedentným stavom vyrovnať.

„Teraz je našou prvoradou úlohou intenzívna komunikácia so zákazníkmi a ich plynulý a bezproblémový prechod k novým dodávateľom,“ povedal Jiří Písařík, konateľ spoločnosti Slovakia Energy. Podľa neho spoločnosť v deň podania žiadosti o ukončení podnikania na Slovensku informovala svojich zákazníkov o vzniknutej situácii prostredníctvom SMS správ a oznámenia na webovej stránke spoločnosti. Následne bola táto informácia podľa neho distribuovaná všetkým zákazníkom aj poštou.

Reakciu Sulíka nechápu

„O tom, že zákazníci vzniknutú situáciu chápu, svedčí aj fakt, že od nich máme veľmi pozitívnu spätnú väzbu na spôsob našej komunikácie,“ dodal Písařík. V deň požiadania o odňatie licencie informovala spoločnosť podľa neho o situácii priamo aj štátneho tajomníka Ministerstva hospodárstva SR Karola Galeka.

„Ministerstvo hospodárstva ocenilo náš férový prístup a fakt, že sme sa k situácii postavili čelom. Štvrtkový verbálny útok zo strany toho istého ministerstva je preto pre nás absolútne nepochopiteľný,“ uviedol Písařík s tým, že Slovakia Energy ponúkla pred podaním návrhu na odňatie licencií svoje portfólio zákazníkov všetkým veľkým hráčom na trhu, ale všetci ponuku na prevzatie portfólia odmietli.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM