Dnes24.sk Magazín

Do Vianoc zostáva mesiac! Čo má spoločné dnešná korona počas ADVENTU s minulosťou?

Už túto nedeľu zapálime prvú sviečku na adventnom venci. Presne tak, prvá adventná nedeľa je už v novembri! Pripomeňme si, čo vlastne toto obdobie znamená.

Ilustračný obrázok k článku Do Vianoc zostáva mesiac! Čo má spoločné dnešná korona počas ADVENTU s minulosťou?
Zdroj: unsplash.com

Nástup zimného obdobia splýval v našich tradíciách a zvykoch s adventom, teda začiatkom cirkevného roka. Rána sprevádzali tzv. roráty a pokračovali pôstom. Ten napríklad platil aj na svadby, ktoré sa počas týchto dní nemohli konať. V tomto je akási symbolika, pretože teraz svadobčanom zase nepraje pandémia COVID-u 19.

Čo to znamená?

Pojem advent pochádza z latinského slova adventus, čo môžeme preložiť ako príchod alebo očakávanie príchodu Mesiáša. Adventné obdobie sa začína štyri nedele pred Štedrým dňom. Keďže v roku 2020 vyšli dni trochu inak, advent sa rozbieha už 26. novembra.

Do cirkevného roka ho zaviedol v roku 600 pápež Gregor Veľký. Pôvodne trvalo až osem týždňov, ale v roku 922 sa záväzne ustálilo na štyri týždne so začiatkom v prvú decembrovú nedeľu.

Poriadok doma i vo vzťahoch

V kresťanskom chápaní nastal čas pokánia a duchovnej prípravy na vianočné sviatky. Ľudia sa, tak ako dnes, pustili do veľkého upratovania – teda všetko vyčistiť, vyprať šatstvo, poumývať okná.

„Už niekoľko dní pred sviatkami gazdinky piekli koláče. V advente však malo ísť najmä o stránku duchovnú. Bolo treba, okrem iného, pomeriť sa s hnevníkmi, lebo k štedrovečernému stolu by si mali sadnúť len tí, ktorí si urovnali všetky spory a sváry, nazbierané cez rok, a vzájomne si odpustili,“ približuje zvyky a tradície etnologička a historička Katarína Nádaská.

Žiadne svadby

V advente sa ľudia zvyčajne postili, preto sa neraz hovorilo aj o „malom pôste“. Katarínou (25. novembra) skončili všetky tancovačky. Platil zákaz zábav a svadieb, muzikanti odložili hudobné nástroje. Po Slovensku sa žartovne hovorievalo, že v advente aj psy tichšie brešú.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM