Aktualizované Zo Slovenska

Demonštranti sa dobýjajú do budovy parlamentu: OTVORTE nám dvere, skandujú

Od skorého rána stojí pred budovou parlamentu skupina demonštrantov, ktorí protestujú proti súčasným opatreniam v súvislosti s koronavírusom.

Zdroj: TASR/Martina Kriková

Pred budovou Národnej rady SR od rána protestujú ľudia proti súčasným opatreniam v súvislosti s koronavírusom. Policajti strážia vchod do budovy. Situáciu monitoruje aj antikonfliktný tím.

Napätie pred parlamentom

Na protest medzi ľudí prišli aj viacerí kotlebovci, Ľuboš Blaha (Smer) aj Marián Kotleba, ktorý vyzval dav ľudí, že majú nárok ísť do parlamentu.

Pred vchodom je napätá situácia. Demonštranti sa pokúsili dostať do budovy.

Demonštranti skandujú vždy, keď do vnútra budovy prichádza poslanec Národnej rady. Kričia „My sme tu doma!“, „Odstúpiť!“, „Zrada, fuj!“, „Otvorte nám dvere!“ a ďalšie heslá. Protestujúci hovoria tiež o ochrane svojich detí a tvrdia, že nechcú povinné očkovanie.

Zranená policajtka

V dave pred parlamentom prichádza k potýčkam s políciou, napadli policajtku. Je otrasená a zranená. Bola len v bežnom oblečení, nijako nechránená.

Policajtka, ktorú mali údajne napadnúť pri proteste pred Národnou radou SR, je pri vedomí. Potvrdila to hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) Alena Krčová.

„Môžem potvrdiť, že sme dostali výzvu o pomoc pre údajne napadnutú policajtku, je pri vedomí, posádka záchrannej zdravotnej služby, ktorú sme vyslali na pomoc, zatiaľ zásah neukončila,“ uviedla Krčová.

Policajti proti demonštrantom pred parlamentom použili slzný plyn. Demonštranti hádžu po policajtoch vajíčka a rozlievajú kečup.

Demonštranti pred parlamentom vyzvali Roberta Fica, aby sa postavil na ich stranu. Medzi ľudí zatiaľ neprišiel, s poslancami Smeru sa dohadujú, ako reagovať na dav. Von vyšli poslanci Smeru Ladislav Kamenický, Richard Takáč či Ľuboš Blaha. „Sme s vami,“ povedal davu Blaha.

Začali ich vytláčať

Z budovy parlamentu vyšli ťažkoodenci, dav vytláčajú spred vchodu budovy. Dav skandoval heslá ako „Prilby dole!“ a „Poďte s nami!“

Desiatky policajných ťažkoodencov začali postupne vytláčať protestujúci dav spred vstupu do Národnej rady SR v Bratislave smerom k ochrannej zóne pod schody vedúce k parlamentu. Zatiaľ sa to zaobišlo bez väčších incidentov. Demonštranti kričia heslá ako „gestapo“, v proteste chcú pokračovať.

Mimoriadna schôdza

V parlamente sa v piatok začína mimoriadna schôdza. Poslanci majú rokovať aj o novele zákona, ktorá hovorí o zohľadňovaní očkovania pri jednotlivých opatreniach, napríklad pri vstupe do prevádzok.

Vládny návrh novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia predpokladá, že Úrad verejného zdravotníctva SR by mal pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Ten má informovať, či osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19, negatívne testovaná alebo ochorenie prekonala. Poslanci by mali o návrhu rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Správu aktualizujeme.

Prečítajte si aj

Zdroj: Facebook
Zdroj: Facebook
Zdroj: Facebook
Zdroj: Facebook
Stovky protestujúcich blokovali vstup do budovy parlamentu
20
Galéria
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM