han Zo Slovenska

Ďalší prípad OMIKRONU na Slovensku: Ide o NEZAOČKOVANÚ osobu! Odkiaľ sa vrátila?

Na Slovensku potvrdili ďalší prípad omikron variantu nového koronavírusu. Osoba bola nezaočkovaná a pred návratom navštívila viacero krajín južnej Afriky.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší prípad OMIKRONU na Slovensku: Ide o NEZAOČKOVANÚ osobu! Odkiaľ sa vrátila?
Zdroj: pixabay.com

V súčasnosti má Slovensko laboratórne potvrdené celkovo štyri prípady variantu omikron. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

„Príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva v tejto veci okamžite začal epidemiologické vyšetrovanie a prijal protiepidemické opatrenia,“ spresnila hovorkyňa s tým, že vzhľadom na vlastnosti variantu hygienici predpokladajú, že je jeho reálny výskyt na území republiky vyšší.

Hygienici upozorňujú

Hygienici žiadajú ľudí, aby dodržiavali protiepidemické opatrenia. „Vzhľadom na vlastnosti variantu omikron je nutné, aby všetky osoby bez ohľadu na imunitný status dôsledne dodržiavali aj ďalšie preventívne opatrenia – prekrytie horných dýchacích ciest, časté vetranie, dodržiavanie odstupu od iných osôb a dôkladnú hygienu rúk,“ spresnili.

ÚVZ SR pripomína, že platí vyhláška, ktorá osobám prichádzajúcim z Juhoafrickej republiky, Botswany, Namíbie, Lesotha, Eswatini, Mozambiku, Zimbabwe, Izraelu, Hongkongu a ostrovnej republiky Seychely nariaďuje izoláciu na Slovensku bez ohľadu na očkovací status. Sekvenovaniu podliehajú všetky vzorky osôb prichádzajúcich z týchto krajín.

Na sekvenovaní vzoriek sa podieľajú ÚVZ SR, Vedecký park Univerzity Komenského v Bratislave, Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied v Bratislave a Martinské centrum pre biomedicínu (Jesseniova lekárska fakulta UK v Martine).

PCR test stačí

Hygienici informujú že štandardné PCR testy zachytia aj tento variant. „Miera takzvaných reinfekcií, teda opakovaných infekcií, je vyššia ako pri variante delta. K nákaze teda prísť môže, aj keď by nemala viesť k ťažkému priebehu ochorenia,“ podotkli s tým, že doterajšie skúsenosti s omikronom ukazujú, že zaočkovaní alebo prekonaní majú vo väčšine mierne príznaky.

Primárnou ochranou zostáva očkovanie proti ochoreniu COVID-19 vrátane tretej dávky. „WHO však vo svojich stanoviskách opakovane zdôrazňuje, že vzhľadom na vlastnosti variantu omikron je nutné, aby aj kompletne zaočkované osoby dôsledne dodržiavali ďalšie preventívne opatrenia,“ dodal ÚVZ SR.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM