han Zo Slovenska

ČUDNÝ žltý prach "terorizuje" celé Slovensko: Nie je to piesok zo Sahary! Máme sa BÁŤ?

Aj vy ste si našli na autách, oknách alebo na mobiloch záhadný žltý prach? Nebojte sa, nie ste jediný. Podobne sú na tom aj ďalší a to takmer po celom Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku ČUDNÝ žltý prach "terorizuje" celé Slovensko: Nie je to piesok zo Sahary! Máme sa BÁŤ?
Zdroj: TASR/Dano Veselský , Milan Hanzel/Dnes24.sk

Našu krajinu posial žltý prach alebo povlak. K slovu sa tak dostali mnohí „odborníci“, ktorí okamžite uviedli, že sa jedná o piesok zo Sahary, ktorý sem nafúkal vietor.

Ďalší názor je taký, že ide o peľ z polí repky olejnej. Nie je to však pravda.

Slová odborníčky

Žltý povlak je skutočne všade, dokonca posial aj vodné hladiny! Netreba sa však ničoho obávať – patrí to k prebiehajúcej peľovej sezóne.

„Tento peľ pochádza do značnej miery z kvitnúcich ihličnanov z čeľade borovicovitých, ktorých peľové zrnká majú väčšie rozmery. Stačí aj mierny vánok a z okolitých stromov sa peľ uvoľní vo viditeľných mrakoch. Pri silnejšom vetre je k nám peľ prinášaný na veľké vzdialenosti aj z iných lokalít,“ vysvetlila Janka Lafférsová z Oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici.

Vysoké koncentrácie peľu ihličnanov, buka, duba a miestami hrabu – druhov, ktoré majú veľké peľové zrná, prispeli k tvorbe žltých povlakov na autách, parapetoch, či okrajoch mlák.

„Vysoké koncentrácie peľu týchto druhov v ovzduší súvisia jednak so semennými rokmi – tieto stromy majú zvýšené obdobie kvitnutia v troj- alebo päťročných intervaloch, kedy sa produkcia peľu niekoľkonásobne navýši – a tiež s veternými dňami, počas ktorých dochádza k transportu peľu na veľké vzdialenosti,“ doplnila Lafférsová.

​Zle pre alergikov

Nepríjemné žlté čiastočky prachu nie sú síce nebezpečné, ale alergikovi vedia pripraviť „zlé dni“. „Tohtoročná peľová sezóna je u nás pre alergikov veľmi nepriaznivá a je to tak v rozsiahlejších oblastiach Európy. Podľa uvádzaných správ to súvisí aj s tým, že rastliny kvitnú v tejto sezóne viac ako v minuloročnej,“ povedal pre tvnoviny.sk Pavol Faško zo SHMÚ.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM