Čo je tá červená tekutina v balenom mäse? Poznáme odpoveď!
Je to krv, čo vidíme v zabalenom mäse? Pôvod červenej tekutiny mnohých prekvapí.
Aj vy ste si doteraz mysleli, že tekutina, ktorá sa nachádza v balenom čerstvom mäse, je krvou? Nie je to tak!
Čo je teda červená šťava z bravčového, hovädzieho alebo napríklad jahňacieho mäsa?
Čo je myoglobín?
„Červená tekutina je zmesou vody a myoglobínu,“ informuje o tom portál IFL Science.
Nemusíte sa však obávať, červená farba je skutočne neškodná. „Myoglobín je proteín, ktorý sa viaže na železo a kyslík. Nachádza sa v srdcových a kostrových svaloch väčšiny stavovcov a takmer všetkých cicavcov,“ opisuje ďalej IFL Science.
Mätie nás farbou
Prečo má teda červenú farbu? Aj na to máme odpoveď! V zamrznutom mäse sa mení voda na ľadové kryštály, ktoré postupne rozrezávajú svalové bunky. „Keď sa kryštáliky ľadu po čase rozmrazia, z mäsa vytečie voda s trochou myoglobínu, ktorý je pigmentovaný,“ pripomína tamojší portál.
Za veľa šťavy môže i preprava
Je teda prirodzené, ak v mäse nájdete určité množstvo červenej tekutiny. No všimli ste si, že ho má niekedy akosi priveľa? Za väčším množstvom červenej šťavy, môže byť aj preprava – mäso bolo zmrazené a následne zase rozmrazené. „A to je dôvod, prečo sa zabalené mäso dodáva s podložkou na nasiaknutie tekutiny,“ dodáva na záver IFL Science.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné
Mohlo by vás zaujímať
- Je pravidlo 5 sekúnd bezpečné? To, na čo prišli vedci, vám bude ešte dlho ležať v žalúdku
- Siahame po ňom, keď nás niečo bolí: Najbežnejší LIEK však prináša RIZIKO!
- Kyslá kapusta nepatrí k obľúbeným, no v boji proti vírusom je SUPERLIEKOM!
- Vypínate kúrenie pred odchodom z domu, aby ste ušetrili? Choďte na to s rozumom!
- Ukončí NOVÁ vakcína pandémiu? Môže presvedčiť odporcov očkovania