Monika Hanigovská Magazín

CIKÁTE v sprche? Nerobte to! Môžete si spôsobiť dva veľké PROBLÉMY

Doktorka vysvetlila, prečo by ste mali ihneď prestať s cikaním počas sprchovania.

Ilustračný obrázok k článku CIKÁTE v sprche? Nerobte to! Môžete si spôsobiť dva veľké PROBLÉMY
Zdroj: pixabay.com

Niektorí z nás to nepriznajú, ale svoju malú potrebu vykonávajú rovno počas sprchovania. Ani vám sa na tom nezdá nič zvláštne? Možno si poviete, že minimálne šetria prírodu, keďže nemusia opätovne míňať vodu na splachovanie v záchode.

Lekárka Alicia Jeffrey Thomasová si však myslí o tom niečo iné a verejne pred touto praktikou varuje. Odborníčka na sociálnej sieti Tik Tok vysvetlila, že uľavovanie počas sprchovania môže spôsobiť dva veľké problémy.

Močenie pri sprchovaní môže poškodiť svaly panvového dna, no obozretné by mali byť najmä ženy. Tie si v takejto pozícii nemusia totiž vyprázdniť celý mechúr.

Informuje o tom vedecký portál IFL Science.

Nekontrolovateľné cikanie pri počutí vody

Močenie po stojačky najprv lekárka prirovnala experimentu, ktorý poznáme ako Pavlovove psy. Ruský lekár Ivan Petrovič Pavlov trénoval psov tak, aby si zvonenie na zvonček spojili s prijímaním jedla. Nakoniec to viedlo k tomu, že psy začali slintať vždy, keď začuli zvonenie zvončeka, aj keď im nebolo podané žiaden jedlo. Ale čo to má spoločné s cikaním?

„Ak cikáte v sprche a otočíte kohútik alebo zapnete sprchu, a potom si sadnete na záchod, kým tečie voda, vytvoríte si v mozgu asociáciu medzi zvukom tečúcej vody a nutnosťou cikať,“ vysvetlila Jeffrey Thomas.

Toto môže spôsobiť dysfunkciu panvového dna a neskôr vás môže potrápiť problém s jeho únikom už len pri započutí tečúcej vody i mimo sprchy. Je to teda psychická asociácia, nejde o žiadne fyzické poškodenie.

Ženy, pozor!

Okrem toho nemusíte svoj močový mechúr vyprázdniť efektívne. Ohrozené sú najmä ženy! Ako pripomína lekárka, nežnejšie pohlavie nemá prispôsobenú anatómiu na vykonávanie malej potreby v stoji.

„Vaše panvové dno sa primerane neuvoľní, čo znamená, že svoj močový mechúr nevyprázdňujete veľmi dobre,“ dvíha varovný prst odborníčka.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM