Magazín

Chystáte sa na veľkonočnú TURISTIKU? Odborník RADÍ, ako neskončiť s úrazom

Nechcete stráviť sviatky jari prejedaním sa dobrotami a ťahá vás to aj do prírody? Máme pre vás niekoľko tipov, ako sa pripraviť na túru.

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa na veľkonočnú TURISTIKU? Odborník RADÍ, ako neskončiť s úrazom
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Veľkonočná turistika sa môže skončiť úrazom. Upozorňuje na to odborník Patrik Pajta z turistického klubu Hikemates. Zvýšené riziko prináša pretrvávajúce chladné počasie, mínusové teploty, intenzívny vietor či zľadovatené chodníky na horách.

Pozor na predpoveď

Pripomína, že na horách, najmä vo vyšších polohách, stále mrzne, roztopený sneh cez noc zamŕza a môže sa na ňom šmýkať. „Odporúčam turistom, aby nepodceňovali podmienky na horách, túru začali skoro ráno a mali adekvátnu výbavu. Nesmú chýbať paličky, turistické mačky a pri pohybe v lavínovom teréne aj lavínovú výstroj,“ zdôrazňuje Pajta.

Pri plánovaní túry, nielen vo Vysokých či Nízkych Tatrách, treba podľa neho sledovať aktuálne počasie. Varovania a výstrahy si môžu turisti pozrieť na webe Horskej záchrannej služby, prípadne v ich mobilnej aplikácii. Okrem aktuálneho počasia tam nájdu aj informácie o lavínovej situácii na horách.

Plánovanie trasy

Turisti by zároveň nemali zabúdať ani na plánovanie vhodnej trasy. „Rovnaká túra môže v zime zabrať viac času ako v lete, treba na to myslieť pri plánovaní túry,“ podotýka Pajta. Odporúča tiež, aby turisti vždy oznámili blízkym, kam sa chystajú na túru. V prípade problému či úrazu to podľa neho urýchli ich záchranu. „Turisti by mali mať, samozrejme, teplé oblečenie, dostatok tekutín a jedla či nabitý telefón,“ dodáva Pajta.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM