Správy Zo Slovenska

Chcete si zlepšiť uplatnenie na trhu práce? Štát vám PREPLATÍ kurzy podľa vášho výberu

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny zaplatia v plnej výške 25-tisíc ľuďom kurzy podľa ich výberu.

Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Úrady práce v rámci projektu Nestrať prácu – vzdelávaj sa schválili vzdelávanie pre občanov za celkovo viac ako osem miliónov eur. Týka sa to zamestnancov, živnostníkov a rodičov na materskej či rodičovskej dovolenke, informoval dočasne poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) na tlačovej konferencii.

Celkový rozpočet projektu je 40,5 milióna eur. Doteraz v rámci neho schválili kurzy spolu za viac ako 8 miliónov eur. Priemerná cena dohodnutého vzdelávania tak bola vyše 1200 eur, vyčíslil rezort práce.

Udržať si prácu

„Úrady práce sú pripravené pomôcť pracujúcim vďaka tomuto projektu udržať si prácu a kariérne rásť,“ uviedol Krajniak. Doplnil, že ľudia si vďaka tomuto projektu môžu prehĺbiť vzdelanie, zlepšiť uplatnenie či kariérne rásť.

Kurz môže byť jazykový, počítačový alebo remeselný. Úrady práce už schválili preplatenie takéhoto vzdelávania približne 7000 záujemcom.

„Záujemca o zamestnanie skutočne neplatí nič, úrady práce zaplatia občanom kurz po jeho úspešnom absolvovaní v plnej výške,“ dodal generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karol Zimmer.

Kde sa evidovať?

Medzi záujemcov o zamestnanie je možné evidovať sa elektronicky alebo na ktoromkoľvek úrade práce. Následne môže záujemca vyplniť žiadosť o poskytnutie príspevku na vzdelávanie, v ktorej uvedie, o aký kurz má záujem.

Dôležité je podať žiadosť najneskôr tri týždne pred začiatkom kurzu, uviedli predstavitelia rezortu práce.

Doplnili, že úrad práce posúdi každú žiadosť. V prípade, ak príspevok na vzdelávanie schváli, uzatvorí so záujemcom dohodu o poskytnutí príspevku.

Jednou zo základných podmienok uhradenia všetkých nákladov na kurz je úspešné ukončenie vzdelávania. A to najneskôr v polovici októbra, dodali predstavitelia rezortu práce.

Uzavreli, že žiadosť, ako aj podrobné informácie o statuse záujemca o zamestnanie sú na webovej stránke ústredia práce. Projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Ľudské zdroje.

Čo je aktuálne v domácej politike?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM