ELA Správy Zo Slovenska

Chceli by ste mať DLHŠÍ víkend? Slovenská banka testuje prácu na ŠTYRI dni v týždni

Aj vy si často hovoríte, že víkend by mohol byť dlhší? O kratšom pracovnom týždni a dopade na výkon sa vedú štúdie už niekoľko rokov. Či to bude bežná prax, testuje jedna z bánk.

Ilustračný obrázok k článku Chceli by ste mať DLHŠÍ víkend? Slovenská banka testuje prácu na ŠTYRI dni v týždni
Zdroj: pixabay.com , pixabay.com

Koronavírus a obdobie pandémie výrazne zasiahli aj do zaužívaného stereotypu v podobe päťdňového pracovného týždňa. Tí, ktorí nikdy nepracovali z domu, zrazu fungovali na tzv. homeoffice.

Tisícky zamestnancov, ktorým to ich povolanie dovoľuje, sa po covide nevrátili do kancelárii a naďalej pracujú z domu. Alebo aj-aj. Výhodu z toho majú aj zamestnávatelia, šetria na prenájme priestorov či vysokých cenách energií.

Od pondelka do štvrtka?

Slovenská sporiteľňa, ktorá patrí medzi najväčšie slovenské banky, prichádza s revolučnou novinkou. Po skúške v podobe režimu homeoffice sa rozhodla pre veľkú výzvu. Tou je skrátený pracovný týždeň!

Slovenská sporiteľňa chce dať svojim zamestnancom k víkendu jeden deň voľna navyše, informuje portál hnonline.sk.

Ako ďalej ozrejmujú Hospodárske noviny, pravdepodobnosť, že štvordňový týždeň bude mať budúcnosť v bankovom sektore, pripúšťa aj ďalšia veľká banka.

Riaditeľ HR Slovenskej sporiteľne Martin Čambor v rozhovore pre HN prezradil, že pilotne v časti banky začínajú skúšať štvordňový týždeň už od júna.

„Prinesieme model, ktorý bude rešpektovať, že naši ľudia majú kvalitne žiť svoj osobný život aj počas týždňa. V decembri si pilot vyhodnotíme a padne definitívne rozhodnutie, či do toho pôjdeme naplno,“ priblížil.

Keďže covid zasiahol aj fungovanie bánk, flexibilný čas musela upraviť aj sporiteľňa. Neskôr banka nastavila optimálny pomer práce z domu a z kancelárie. „Tento rok sme prestali sledovať dochádzku zamestnancov, jednoducho im dôverujeme. Teraz je čas vyskúšať ďalšiu inováciu – štvordňový pracovný týždeň,“ uviedol Martin Čambor.

Pridajú sa ďalší?

„Dal som si podmienku, aby sme sa nedelili na centrálu a na pobočky. Buď budú môcť robiť štyri dni všetci, alebo nikto,“ dodáva Čambor.

Sporiteľňa nie je jediná, ktorá chce poskytnúť zamestnancom k víkendu oddychový deň voľna navyše. O kratšom pracovnom týždni, prípadne o jeho obdobe, uvažuje aj ďalšia veľká banková inštitúcia, Tatra banka.

„Štvordňový pracovný týždeň je jedným z možných prístupov, ako sa dá k rovnováhe medzi súkromím a prácou prispieť, a túto tému diskutujeme v širšom kontexte,“ uviedla pre Trend.sk hovorkyňa banky Simona Miklošovičová.

Chceli by ste aj vy pracovať štyri dni do týždňa?

Áno 80.2%
Nie 19.8%

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM