Zo zahraničia

Čelíme ďalšej potravinovej KRÍZE: Hrozí celosvetový NEDOSTATOK ryže!

Jednu potravinovú krízu strieda druhá. Svet čelí najväčšiemu nedostatku ryže za posledných 20 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Čelíme ďalšej potravinovej KRÍZE: Hrozí celosvetový NEDOSTATOK ryže!
Zdroj: Dnes24.sk , TASR/Radovan Stoklasa

Zdá sa, že po cibuľovej kríze prichádza ďalšia, tentoraz ryžová. Podľa CNBC produkcia ryže celosvetovo klesá a jej zvyšujúce sa ceny môžu zasiahnuť až 3,5 miliardy ľudí. Problémy má aj Európa. Globálny trh má podľa Fitch Solutions v tomto roku dosiahnuť najväčší deficit za posledné dve desaťročia. Chýbať má až 8,7 milióna ton tejto potraviny.

Počasie aj vojna

Situáciu podľa analytikov CNBC negatívne ovplyvnilo počasie v krajinách produkujúcich ryžu a aj prebiehajúci vojenský konflikt na Ukrajine. S ním prišiel aj nedostatok tradičných obilnín na medzinárodnom trhu a zvýšený dopyt práve po ryži, ktorý naďalej zvyšuje jej cenu.

V druhej polovici uplynulého roka sužovali Čínu silné monzúnové dažde a záplavy. Kvalita úrody v Číne sa navyše každoročne zhoršuje. V Pakistane, ktorý je tiež výrazným vývozcom, zaznamenali v dôsledku záplav medziročný pokles produkcie o 31 percent.

Problémy tam, kde zúri inflácia

K situácii negatívne prispela aj nižšia produkcia v Spojených štátoch a v Európe. Podľa hlavného analytika globálnej potravinovej a poľnohospodárskej banky Rabobank Oscara Tjakra deficit v zásobách spôsobí ešte výraznejšie zdražovanie ryže.

Ďalšou príčinou nedostatku tejto potraviny a následného rastu cien bol septembrový zákaz vývozu ryže, ktorý prijala India.

Podľa Kelly Gougharyovej, vedúcej výskumnej analytičky Gro Intelligence, problémami s ryžou budú najviac zasiahnuté krajiny, ktoré už teraz trpia infláciou pri cenách potravín.

Očakávajú zlepšenie

Podľa odborníkov by však kríza nemala trvať dlho. Veria, že trh s ryžou opäť dosiahne prebytok v rokoch 2024/2025. Už na prelome rokov očakávajú nárast produkcie o 2,5 percenta a následný budúcoročný pokles cien o takmer desať percent.

Nadšenie však krotí Kelly Gougharyová. Podľa nej Indii hrozia v druhej polovice roka vlny intenzívnych horúčav. Čínu zase vo viacerých oblastiach trápia najväčšie suchá za viac ako dve desaťročia: „Najvyššou úrovňou sucha za posledných 20 rokov sú tiež postihnuté veľké európske krajiny pestujúce ryžu, ako je Francúzsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM