Politika

Čaputová vyhlásila, že nepatrí koalícii a ani opozícii: Som prezidentkou ľudí

Prezidentka SR Zuzana Čaputová víta akékoľvek efektívne opatrenie v boji proti pandémii, ku ktorému sa však najprv vyjadria odborníci. Povinné očkovanie vníma ako krajné riešenie.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová vyhlásila, že nepatrí koalícii a ani opozícii: Som prezidentkou ľudí
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Rok 2021 bol rokom bolesti, napätia, prehĺbenia vnútorných svetov a snáď rok, po ktorom bude nasledovať lepšia situácia. V nedeľnej diskusnej relácii V politike na TA3 to vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová s tým, že Slovensko potrebuje silnejšie líderstvo v boji s pandémiou ochorenia COVID-19.

Povinné očkovanie proti ochoreniu vníma ako krajné riešenie, ktorému sa však podľa nej zrejme SR nevyhne.

Víta odborné opatrenia

„Nechali sme rozbujnieť dezinformačnú scénu v súvislosti s očkovaním. Máme tu veľký problém s nenávisťou a lžami, ktoré sú tolerované. Máme problém so strachom z vakcinácie. To musíme zohľadniť na ceste k tomu, čo voláme povinné očkovanie,“ uviedla hlava štátu.

Víta akékoľvek efektívne opatrenie v boji proti pandémii, ku ktorému sa však najprv vyjadria odborníci. „Som za opatrenia, ktoré rešpektujú názory odborníkov,“ uviedla Čaputová s tým, že je problém, ak sa z odborných názorov stanú politické témy. To, že politici spochybňujú odborníkov, niektorí členovia vlády kritizujú opatrenia prijaté vládnym kabinetom či niektorí ministri prídu s nápadom a iných tlačia k múru, je oslabením boja s pandémiou a do riadenia vnáša chaos. „Potrebujeme silnejšie líderstvo, sme v kríze,“ povedala Čaputová. Krajine podľa nej neprospieva, pokiaľ z vládnej koalície vzíde nápad, ktorý v nej nie je dohodnutý. Ako tvrdí, často chýba jednotné stanovisko koalície.

Práve na tieto slová neskôr na sociálnej sieti tvrdo zareagoval aj minister financií SR Igor Matovič.

Čaputová: Som prezidentkou ľudí

O predčasných voľbách je podľa jej slov možné sa baviť, ak súčasná koalícia nebude schopná vládnuť. Vláda podľa nej má evidentné problémy a ani sa tým netají. „Zatiaľ však vládne a má v parlamente väčšinu, hoci krehkú,“ poznamenala prezidentka s tým, že nie je za úradnícku vládu.

Čaputová zároveň vyhlásila, že v prípade politiky nepatrí nikomu, ani koalícii a ani opozícii. „Som prezidentkou ľudí,“ deklarovala.

Podľa nej treba posilniť dôveru v inštitúcie. Vyjadrila sa aj ku generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi, polemikou podľa nej je jeho nie vždy vhodná komunikácia či používanie paragrafu 363 Trestného poriadku.

Fico priestor má, záchranári nie

Spôsob, ako boli políciou zadržaní zdravotní záchranári i poslanec Národnej rady SR a líder Smeru-SD Robert Fico, má byť podľa prezidentky odbornou a nie politickou témou a postup polície má preveriť prokuratúra. V oboch prípadoch chápe kontext zákazu zhromaždení počas núdzového stavu, mrzí ju však, že záchranári boli „dohnaní“ až k takémuto riešeniu, keďže neboli vypočutí, čo sa týka ich platov. Prezidentka volá po tom, aby zdravotníci zarábali viac. „Bez nich si s pandémiou neporadíme,“ uviedla.

Pozornosť podľa nej musí vždy vzbudzovať aj zadržanie jedného z lídrov opozície. Myslí si však, že Fico má v parlamente i na tlačových konferenciách dostatočný priestor prezentovať svoje názory, kým záchranári takýto priestor nemajú.

Bude kandidovať?

Jej možná opätovná kandidatúra nie je podľa nej nateraz témou. Vyjadriť sa k nej však chce skôr, ako to v minulosti urobil prezident Andrej Kiska.

archívne foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM