Správy Politika

Čaputová v tom má JASNO: Na referende sa nezúčastní, je to jej občiansky postoj

Prezidentka predpokladá, že dôvody jej neúčasti na referende sú zrozumiteľné.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová v tom má JASNO: Na referende sa nezúčastní, je to jej občiansky postoj
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa nezúčastní na sobotňajšom (21. 1.) referende o zmene ústavy v súvislosti s predčasnými voľbami. Chce tak vyjadriť svoj občiansky postoj.

Neúčasť ako postoj

Zdôraznila, že rešpektuje inštitút referenda i rozhodnutie každého občana o jeho účasti. Aj neúčasťou však podľa nej možno vyjadriť postoj. Stanovisko hlavy štátu TASR poskytol jej hovorca Martin Strižinec.

Prezidentka predpokladá, že dôvody jej neúčasti na referende sú zrozumiteľné.

Komunikácia organizátorov referenda bola menej zameraná na jeho obsah a viac na útoky proti názorovým politickým oponentom. Moja neúčasť na referende je vyjadrením môjho občianskeho postoja, ako prezidentka však robím všetky potrebné kroky na to, aby sa ústava zmenila v parlamente do konca januára a v dôsledku toho mohli byť predčasné voľby v čo najkratšom reálnom termíne,“ zdôraznila.

Referendum má v úcte

Podčiarkla, že má v úcte referendum ako jeden z mála spôsobov, akým sa občania môžu priamo vyjadriť ku konkrétnym otázkam. Poukázala na to, že ide o jeden z inštitútov priamej demokracie v našej ústave.

Preto plne rešpektujem rozhodnutie každého občana, ktorý sa na ňom rozhodne zúčastniť. Zároveň však rešpektujem, že aj svojou neúčasťou na referende môžu občania vyjadriť svoj postoj. Buď k samotnej referendovej otázke, alebo voči tomu, kto ho inicioval,“ dodala.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM