Politika

Čaputová poverila 9 nových veľvyslancov: TOTO sú ich mená a tváre, FOTO

Prezidentka do veľvyslancov vkladá dôveru, že počas svojho pôsobenia budú nielen presadzovať záujmy Slovenskej republiky, ale budú aj hájiť hodnoty slobody, demokracie, právneho štátu a pluralitnej a inkluzívnej spoločnosti.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová poverila 9 nových veľvyslancov: TOTO sú ich mená a tváre, FOTO
20
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok odovzdala poverovacie listiny deviatim novým veľvyslancom SR, jedného poverila v jeho neprítomnosti.

Noví veľvyslanci

Marcela Hanusová bude pôsobiť ako vedúca diplomatickej misie v Grécku. Andrea Elscheková Matisová bude novou veľvyslankyňou v Poľsku. Róbert Kirnág bude Slovensko zastupovať v Kazachstane a Kirgizsku. Milan Lajčiak bude pôsobiť v Azerbajdžane. Miroslav Hacek bude Slovensko zastupovať na novozriadenom úrade v Arménsku.

Veľvyslanec v Rakúsku Peter Mišík sa ujme aj funkcie vedúceho Stálej misie SR pri OSN vo Viedni a pri OBSE vo Viedni. Holandský veľvyslanec Juraj Macháč bude po novom zastupovať Slovenskú republiku aj v Belgicku a Luxembursku. Rudolf Michalka bude veľvyslancom v novozriadenej ambasáde v Saudskej Arábii. Vasila Grivnu poverila prezidentka na pôsobenie v Bulharsku. Andrej Droba bude pôsobiť v Írsku.

Náročné výzvy

„V miestach vášho pôsobenia na vás čakajú náročné výzvy a mnoho práce. To si vyžaduje váš aktívny prístup. Nemôžeme si dovoliť pasívne sa prizerať tomu, ako sa nám svet prakticky mení pred očami. Potrebujeme tieto zmeny aktívne formovať,“ uviedla v príhovore prezidentka. Na to je podľa nej potrebné čoraz viac budovať nielen regionálne koalície, ale najmä také, ktoré odrážajú spoločné záujmy a hodnoty.

Ako skonštatovala Čaputová, do veľvyslancov vkladá dôveru, že počas svojho pôsobenia budú nielen presadzovať záujmy Slovenskej republiky, ale budú aj hájiť hodnoty slobody, demokracie, právneho štátu a pluralitnej a inkluzívnej spoločnosti.

V súvislosti s novou veľvyslankyňou v Grécku prezidentka avizovala svoju návštevu krajiny v septembri.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Vymenovanie veľvyslancov SR prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou
20
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM