han Zo Slovenska

Čaputová a Pavel navštívili aj Buču, symbol ruských zverstiev: Naša pomoc má ZMYSEL! FOTO

Čaputová do Kyjeva pricestovala i s českým prezidentom Petrom Pavlom, pre ktorého to je prvá návšteva Ukrajiny od marcového uvedenia do úradu. Cestu oboch lídrov sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová a Pavel navštívili aj Buču, symbol ruských zverstiev: Naša pomoc má ZMYSEL! FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Prezident ČR Petr Pavel v piatok v rámci svojej návštevy Ukrajiny navštívil aj mesto Buča, ktoré sa stalo symbolom ruských zverstiev páchaných na ukrajinskom civilnom obyvateľstve. TASR správu prevzala z portálu ČT24.

Spoločná návšteva

Pavel, ktorý na Ukrajinu pricestoval spolu s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou, v Buči položil kvety na miesto, kde bol po stiahnutí ruských inváznych síl nájdený masový hrob. Následne si v blízkom pravoslávnom chráme prehliadol fotografie zachytávajúce nálezy tiel po oslobodení mesta a exhumáciu pozostatkov, informovali Novinky.cz.

„Myslím, že by to malo byť pre nás všetkých mementom, aby sme už nikdy nič také nedopustili,“ povedal Pavel a zdôraznil, že Česko nesmie Ukrajinu nechať samu.

„Totiž v okamihu, keď začneme (Ukrajinu) opúšťať, keď začne slabnúť naša pomoc, tak na všetko zostanú sami a úspech príde len ťažko… to, aby boli úspešní, je však i v našom záujme, lebo bojujú aj za základ nášho hodnotového sveta,“ vyhlásil český prezident.

Slová Čaputovej

Vďaka tomu, že demokratický svet posledný rok neodvracal zrak, je dnes Kyjev fungujúcim mestom a frontová línia sa posunula na východ Ukrajiny. V piatok to počas svojej návštevy Ukrajiny vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová, informuje TASR.

„Niektoré ruiny sa postupne premieňajú na modulárne domy, tým šťastnejším rodinám sa vrátili aj deti, ktoré im boli okupantami ukradnuté. Tento posun znamená, že naša pomoc má zmysel, približuje nás bližšie k mieru a ďalej od agresora,“ povedala Čaputová. Dodala, že od jej prvej návštevy Ukrajiny, ktorú absolvovala vlani v máji, je jej postoj k vojne „nie politický, ale hlboko ľudský“.

Prezidentka SR zároveň odsúdila útoky na niektoré ukrajinské mestá, vrátane Dnipra či Umaňu, ku ktorým došlo v noci na piatok a vyžiadali si aj niekoľko obetí z radov civilného obyvateľstva. Uviedla, že* „miesta, ktorými sa preženie vojna, zažijú traumy, ktoré sa len veľmi ťažko liečia, hrôzy, na ktoré sa nedá zabudnúť“*.

Pavel na Twitteri napísal, že spolu so slovenskou prezidentkou „vnímajú hodnotu slobody a spravodlivosti a je ťažké vidieť, že Ukrajinci za to platia tú najvyššiu cenu“. Zároveň sa zaviazal, že Česko a Slovensko budú preto za Ukrajinou stáť.

Výber z aktuálnych tém:

Čaputová a Pavel spolu na Ukrajine
7
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM