Správy Zo Slovenska

Budú musieť vrátiť 2 MILIÓNY eur? Rodičia Editky sa po prehre obrátia na Ústavný súd

Rodičia detskej pacientky so spinálnou svalovou atrofiou (SMA) II. typu sa v prípade úhrady jej miliónovej liečby obrátia so sťažnosťou na Ústavný súd (ÚS) SR.

Ilustračný obrázok k článku Budú musieť vrátiť 2 MILIÓNY eur? Rodičia Editky sa po prehre obrátia na Ústavný súd
Zdroj: facebook.com/Editka - statocna bojovnicka s SMA II

Úhradu dvojmiliónového lieku Zolgensma na výnimku Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) neodkladným opatrením nariadil okresný súd, štátna poisťovňa však uspela s odvolaním na bratislavskom krajskom súde.

Podanie sťažnosti avizovalo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP), ktoré je právnym zástupcom pacientky.

Rodičia detskej pacientky podľa SNSĽP rešpektujú názor krajského súdu. „Domnievajú sa však, že ním mohlo byť porušené základné právo ich dcéry na súdnu ochranu a na spravodlivý súdny proces,“ povedalo.

Mala nárok na liek?

SNSĽP aj rodičia podľa vlastných slov trvajú na tom, že pacientke vznikol nárok na úhradu lieku z titulu povinnosti poisťovne dodržiavať zásadu rovnakého zaobchádzania. „Dôvodnosť uplatneného nároku nespochybnil ani krajský súd,“ skonštatovali.

Stredisko poukázalo, že krajský súd rozhodnutie okresného súdu zmenil a návrh na nariadenie neodkladného opatrenia o úhrade lieku zamietol, pretože žalobkyňa podľa neho na ochranu svojich práv nezvolila vhodný procesný prostriedok.

„Súd sa však nevyrovnal s otázkou, aký iný prostriedok mala žalobkyňa k dispozícii, ak sa chcela domáhať účinnej súdnej ochrany,“ podotklo.

Bol to vhodný liek?

Krajský súd podľa slov SNSĽP v odôvodnení svojho rozhodnutia prekročil meritum sporu. Upozornilo, že súd sa napríklad zaoberal financovaním systému verejného zdravotného poistenia.

„Zdravotná poisťovňa však nezamietla úhradu lieku z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov. Dôvodom bolo to, že zdravotný stav žalobkyne podľa nej nezodpovedá registračným štúdiám, a že nebola preukázaná bezpečnosť a účinnosť lieku v štádiu ochorenia, aké má žalobkyňa. Súd sa mal zaoberať výhradne týmto dôvodom,“ dodalo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM