Rastislav Búgel Zo Slovenska

Buďte v strehu! Je možné, že sa nad Slovenskom znova objaví POLÁRNA žiara

Ak ste predošlé pozorovania polárnej žiary zmeškali, máte nádej, že sa opäť objaví nad Slovenskom.

Ilustračný obrázok k článku Buďte v strehu! Je možné, že sa nad Slovenskom znova objaví POLÁRNA žiara
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Existuje nádej, že na Slovensku budeme môcť opäť pozorovať polárnu žiaru. Včera skoro ráno došlo v oblasti slnečných škvŕn (AR386) k pomerne silnej erupcii triedy X3.3.

„Táto udalosť, ktorá bola spojená s ejekciou koronálnej hmoty (CME) môže priniesť na našu planétu ďalšie úchvatné vesmírne divadlo, v podobe polárnej žiary, ktorú sme uplynulé mesiace už niekoľkokrát pozorovali aj zo Slovenska,“ uvádza iMeteo.sk.

Znova aj na Slovensku?

Zdá sa, že výron koronálnej hmoty bol dostatočne široký, aby zahŕňal aj zložku smerujúcu k Zemi.

„Ak by sa tieto aktuálne predpovede potvrdili, tak na našej planéte môže v priebehu nasledujúcich 48 hodín dôjsť k pomerne silnej geomagnetickej búrke G2 až G3, ktorá by mohla priniesť polárnu žiaru aj na Slovensko,“ dodáva server.

Keby sa tak skutočne stalo, existuje pomerne vysoká šanca, že sa polárnej žiary opäť dočkáme aj na Slovensku.

„Meteorologické podmienky by aj v nadchádzajúcich dňoch mali byť veľmi stabilné a pre pozorovanie polárnej žiary priaznivé. Ovplyvňuje nás totiž tlaková výš, ktorá prináša stabilné počasie,“ píše iMeteo.sk.

Prečo sú také časté?

To, že v posledných mesiacoch sme na Slovensku zaznamenali polárnu žiaru častejšie než zvyčajne, má jednoduché vysvetlenie. Môže za to zvýšená slnečná aktivita. Presnejšie geomagnetické búrky a koronálne výrony hmoty (CME), ktoré následne zasahujú Zem.

„Jedným z hlavných dôvodov častejšieho výskytu polárnej žiary je zvýšená aktivita Slnka. Slnko prechádza 11-ročným cyklom, počas ktorého sa striedajú obdobia minimálnej a maximálnej aktivity. Aktuálne sa nachádzame v období slnečného maxima, ktoré sa očakáva okolo rokov 2024–2025,“ vysvetľuje portál.

Slnečné škvrny pribúdajú, rovnako aj na povrchu Slnka dochádza k častejším a intenzívnejším výronom koronálnej hmoty: „Tieto výbuchy uvoľňujú obrovské množstvo nabitých častíc, ktoré zasahujú zemskú magnetosféru a spôsobujú geomagnetické búrky.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM