Politika

Budeme mať na Slovensku nové SVIATKY? Poslanci OĽANO navrhujú Deň obetí pandémie

Na Slovensku by mohli pribudnúť dva nové pamätné dni. Obe právne úpravy by v prípade schválenia mohli byť účinné od 1. januára 2023.

Ilustračný obrázok k článku Budeme mať na Slovensku nové SVIATKY? Poslanci OĽANO navrhujú Deň obetí pandémie
Zdroj: pixabay.com

Na Slovensku by mohli pribudnúť dva nové pamätné dni.

Poslanci Národnej rady (NR) SR za OĽANO navrhujú, aby sa 6. marec stal Dňom obetí pandémie COVID-19.

Zároveň by sa 22. september mohol stať Dňom boja proti nenávistným prejavom na deťoch.

Navrhuje to skupina koaličných poslancov. Oba návrhy sú súčasťou noviel zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch.

Poslanci za OĽANO upozornili, že pozostalí obetí na Slovensku sa spojili v Občianskom združení Skutočné obete.

Deň prvého prípadu

Tí sa usilujú o pripomenutie pamiatky svojich blízkych aj iniciatívou na schválenie Dňa obetí pandémie Covid-19, ktorý by bol 6. marca, teda v deň prvého potvrdeného prípadu ochorenia Covid-19 na Slovensku.

Koaliční poslanci v ďalšom návrhu tvrdia, že ustanovením pamätného dňa chcú docieliť, aby sa problematike rizikového správania žiakov a študentov venoval adekvátny priestor naprieč základnými a strednými školami na Slovensku.

Od 1. januára

„Zároveň tým chceme upriamiť pozornosť verejnosti, médií, neziskových organizácií a mienkotvorných osobností na Slovensku, aby sa vytvoril celospoločenský diskurz, kde by sa vymedzili hranice voči narastajúcim prejavom agresie, šikany a netolerantného správania s cieľom aktívne vplývať na mládež a ukazovať im pozitívne vzory správania,“ uviedli predkladatelia v dôvodovej správe návrhu.

Navrhovaný dátum 22. september súvisí podľa poslancov s návratom detí do školských zariadení po prázdninách, keď by bolo vhodné venovať priestor tejto problematike, keďže vedenie škôl je prvé týždne zaťažené agendou spojenou so zberom dát či evidencie žiakov a študentov.

Obe právne úpravy by v prípade schválenia mohli byť účinné od 1. januára 2023.

ilustračné foto

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM