Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Budeme lekárom platiť aj za ENERGIE? Ak im vláda nepomôže, budú KASÍROVAŤ pacientov!

Zvýšenie cien energií sa dotkne aj ambulantných lekárov. Tí načrtli nepríjemný scenár, ich návšteva už nemusí byť zadarmo.

Ilustračný obrázok k článku Budeme lekárom platiť aj za ENERGIE? Ak im vláda nepomôže, budú KASÍROVAŤ pacientov!
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Slovenské zdravotníctvo sa zmieta vo finančných kŕčoch. Nejde iba o hromadné výpovede a platy, ak vláda nenaleje do zdravotníctva dostatok peňazí, lekári zvažujú začať vyberať od pacientov dodatočné poplatky. Argumentujú tým, že sú v zúfalej situácii a niektorým z nich stúpnu od nového roka náklady až o 200 percent. Na vec upozornila televízia TA3.

Vážne následky

Následky nedofinancovania sektoru zdravotníctva budú podľa lekárov vážne. Okrem poplatkov hrozí, že starší lekári zatvoria svoje ambulancie úplne.

Lekári tiež môžu prestať robiť niektoré preventívne prehliadky a časť administratívy. Papierovačky totiž robia zvyčajne po ordinačných hodinách, a teda dlhšie kúria a svietia.

Pacienti by tak mali problém dostať sa napríklad k žiadankám do kúpeľov či potvrdeniam na úrad práce.

„Približne polovica lekárov pracujúcich v ambulanciách je v dôchodkovom veku, no a práve títo lekári nám hlásia, že pokiaľ dôjde k takémuto výraznému nárastu nákladov, ktoré oni nebudú schopní utiahnuť, svoje ambulancie zatvoria,“ uviedla pre TA3 prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Jaroslava Orosová.

Rezort reaguje

Lekári chcú, aby vláda naliala späť do zdravotníctva viac ako 300 miliónov eur, ktoré mu vlani vzala.

Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Petry Lánikovej táto otázka bola na rokovaní otvorená. Rezorty zdravotníctva a financií vraj o dofinancovaní zdravotníctva intenzívne rokujú a prihliadajú pritom aj na zvýšenie cien energií.

Lekári poplatky za vyšetrenie od pacientov vyberať nemôžu, tvrdia ale, že ak im vláda nepomôže, budú musieť obísť legislatívu.

Vyššie platy

Vláda pred niekoľkými dňami schválila návrh na zvýšenie platov zdravotníkov. Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby.

Okrem zvyšovania platových koeficientov sa majú pri mzdách zohľadňovať aj roky praxe.

Rezort zdravotníctva návrhom reaguje na nedostatok zdravotníckych pracovníkov, pokles záujmu o štúdium jednotlivých zdravotníckych profesií, odchody zdravotníkov zo systému či mimo Slovenska. Zároveň chce predísť avizovaným hromadným výpovediam. Tými lekári hrozia už dlhšie. Spokojní však nie sú ani s týmto návrhom a trvajú na splnení všetkých podmienok, ktoré vláde dali.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM