Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Bude praženica pre Slovákov LUXUS? Za vajíčka platíme čoraz viac a má byť ešte HORŠIE

Zdražovanie neobchádza ani základné potraviny. Cena vajec stúpa a do hry vstupuje aj vtáčia chrípka, ktorá ju môže vyhnať ešte vyššie.

Ilustračný obrázok k článku Bude praženica pre Slovákov LUXUS? Za vajíčka platíme čoraz viac a má byť ešte HORŠIE
Zdroj: Milan Hanzel/Dnes24.sk

Slovákov strašia nielen stúpajúce ceny energií, ale aj základných potravín. Domácnosti už dlhšie pociťujú, že za bežný nákup nechávajú v obchodoch čoraz viac peňazí. Jednou z položiek, ktorej cena narástla pomerne dramaticky, sú vajcia.

Slováci chcú ušetriť

Chovatelia nosníc na Slovensku zaznamenávajú výrazný rast výrobných nákladov už od začiatku roku 2021. Problémy im spôsobujú rastúce ceny elektrickej energie, plynu, kŕmnych zmesí a pohonných hmôt. Únia hydinárov Slovenska na to upozornila ešte na jeseň minulého roka.

Ako ozrejmili hydinári, slovenským spotrebiteľom ide v prvom rade o cenu. Najvyšší dopyt je po lacnejších vajciach z klietkového chovu. Cena je nižšia, pretože v prípade tohto spôsobu je najvyššia produkcia, najnižší úhyn a teda aj náklady na jedno vajce sú najnižšie.

Ceny ešte porastú

V roku 2021 sme kupovali desať kusov vajec za poldruha eura. Ako uvádza Televízia Markíza, dnešné ceny sa pohybujú už nad tromi eurami.

Za vyše roka teda cena vajec v obchodoch stúpla až dvojnásobne a má to byť ešte horšie. V Európe totiž vyčíňa vtáčia chrípka.

Vtáčia chrípka u susedov

Slovensko zatiaľ s vtáčou chrípkou nebojuje, u našich susedov je to ale inak. České úrady nariadili začiatkom roka utratiť 750-tisíc kureniec na hydinovej farme na západe krajiny, na ktorej sa vyskytla a rozšírila vtáčia chrípka.

„Napriek prijatým opatreniam a ďalšiemu úsiliu sa nepodarilo zabrániť šíreniu tohto vysoko nákazlivého ochorenia hydiny do ďalších hál,“ vysvetlila Štátna veterinárna správa (SVS) ČR.

Hovorca zasiahnutej farmy Petr Majer uviedol, že situácia ohľadom vtáčej chrípky v krajine je v súčasnosti veľmi vážna. Podľa jeho slov zaznamenali tamojšie úrady iba v decembri desať nových ohnísk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM