Správy Zo zahraničia

Britskému ministrovi volal podvodník: Vydával sa za ukrajinského premiéra a kládol čudné otázky

Podvodník kládol ministrovi otázky týkajúce sa ukrajinskej zahraničnej politiky. Na to, aby jeho trik vyzeral autenticky, si za seba do pozadia umiestnil ukrajinskú vlajku.

Ilustračný obrázok k článku Britskému ministrovi volal podvodník: Vydával sa za ukrajinského premiéra a kládol čudné otázky
Zdroj: TASR/AP

S britským ministrom obrany Benom Wallaceom sa vo štvrtok cez videohovor spojil pravdepodobne ruský podvodník, ktorý sa vydával sa ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News.

Čudné otázky

Zdroj z britského ministerstva obrany uviedol, že videohovor medzi Wallaceom a podvodníkom trval približne desať minút. Podvodník kládol ministrovi otázky týkajúce sa ukrajinskej zahraničnej politiky. Na to, aby jeho trik vyzeral autenticky, si za seba do pozadia umiestnil ukrajinskú vlajku.

Wallace, ktorý bol v čase rozhovoru na oficiálnej návšteve v Poľsku, nadobudol podozrenie, že netelefonuje so skutočným ukrajinským premiérom, keď začal dostávať čoraz zvláštnejšie otázky. Podvodník sa ho v istom momente spýtal: „Dostali ste tú látku, ktorú sme poslali?“ Minister mu odpovedal, že netuší o čom je reč.

Podvodník údajne spomínal aj rôznych ľudí, o ktorých minister obrany nikdy nepočul. Keď už Wallaceovi bolo jasné, že ide o podvodný telefonát, hovor okamžite ukončil.

Zúfalý pokus, tvrdí minister

Britské ministerstvo obrany sa rozhodlo na incident verejne poukázať, aby odhalilo túto taktiku. Wallace o podvode informoval na Twitteri. „Žiadne ruské dezinformácie, prekrúcanie ani špinavé triky nemôžu odvrátiť pozornosť od porušovania ľudských práv a nezákonnej invázie Ruska na Ukrajinu. Zúfalý pokus,“ napísal minister.

Podľa Sky News bol hovor uskutočnený prostredníctvom služby Teams alebo inej formy videokonferencie. Ministerstvo obrany ho zorganizovalo po tom, ako mu iné britské ministerstvo postúpilo podrobnosti o oslovení.

Nie je jasné, ako sa podvodníkovi podarilo oklamať predstaviteľov ministerstva, že je ukrajinským premiérom. Wallace medzičasom nariadil okamžité vyšetrenie tohto narušenia bezpečnosti.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM