han Šport Ostatné športy

Boj proti rasizmu v F1: Rus Kvjat si kľakne len pred Bohom, Hamilton vytiahol zaťatú päsť!

Nepreháňa to?! Britský pilot seriálu formuly 1 a víťaz poslednej Veľkej ceny Lewis Hamilton vztýčil po triumfe gesto, ktoré použili dvaja Američania v roku 1968.

Ilustračný obrázok k článku Boj proti rasizmu v F1: Rus Kvjat si kľakne len pred Bohom, Hamilton vytiahol zaťatú päsť!
Zdroj: TASR/AP

Reštart populárnych pretekov F1 má za sebou už dve Veľké ceny, ktoré zaujali aj niečim iným ako výkonmi na okruhoch. Môže za to boj proti rasizmu, ktorý prenikol do športu.

Reakcia na smrť

Jazdci sa už pred prvým podujatím dohodli, že na znak súcitu smrti amerického občana čiernej pleti Georga Floyda, pokľaknú na štarte. Mali tak vyjadriť boj proti rasizmu, ktorý sa rozšíril po tragickej udalosti z USA, kedy tamojší policajti „udusili“ občana tmavej pleti. Kým mali piloti dohodu, že si kľaknú, šiesti tak neurobili. Písali sme o tom TU.

Podpora hnutia

Práve podporu Black Lives Matter, čo je v preklade: Na životoch černochov záleží, najviac prezentuje Lewis Hamilton. Ten bol iniciátorom „prvého pokľaku“, po ktorom však z jeho strany prišiel ešte razantnejší krok. Po víkendovej Veľkej cene Štajerska zdvihol ruku so zaťatou päsťou. To už je však návrat do roku 1968, kedy sa konala letná olympiáda v Mexiku a dvaja americkí atléti spravili rovnaké gesto na stupňoch víťazov. Tommie Smith a John Carlos tak vyjadrili podporu vtedajšiemu hnutiu Black Power a ostatným utláčaným ľuďom tmavšej pleti. „Stojíme spolu a bojujeme,“ vyhlásil Hamilton na Instagrame.

Rus má vysvetlenie

Naopak, jedným z tých, ktorí svoj postoj k podpore boja proti rasizmu nevyjadrili kľaknutím, je ruský jazdec Daniil Kvjat. Ten sa k tomu postavil takto. „Niekto to urobil, niekto nie. Pre mňa bolo trochu nepochopiteľné si pokľaknúť a práve tak vyjadriť boj proti rasizmu. Prečo som to neurobil aj ja? Je to proti ruskej mentalite. Pokľakol by som pred ruskú vlajku, pred moju vlasť alebo ešte Boha. Všetci sme sa však ukázali spoločný boj proti rasizmu tričkami, ktoré sme mali na sebe,“ vyjadril sa Kvjat pre ruské médiá.

View this post on Instagram

Accadde oggi. 16 ottobre 1968. Gli atleti statunitensi Tommie Smith e John Carlos vengono espulsi dalla nazionale olimpica. Pochi giorni prima, alle Olimpiadi di Città del Messico, dopo la finale dei 200 m (in cui erano giunti rispettivamente 1° e 3°) erano saliti sul podio scalzi ed avevano ascoltato l'inno nazionale a capo chino, sollevando un pugno un guanto nero, a sostegno del movimento Olympic Project for Human Rights. #16ottobre1968 #1968 #16ottobre #anni60 #atletica #sport #tommiesmith #johncarlos #cittadelmessico #olimpiadi #finale #podio #premiazione #protesta #pugnonero #piedinudi #accaddeoggi #ricordistorici #eventistorici #picoftheday #firstpost #photography #followforfollowback #follow #storia #storiadelmondo #history

A post shared by Accadde oggi in STORIA (@accaddeoggi_in_storia) on

View this post on Instagram

Today was an important moment for me and all the people out there who are working for and hoping for change. For a more equal and just society. I may get criticism in the media and elsewhere, but this fight is about equality, not politics or promotion. To me it was an emotional and poignant chapter in the progress of making F1 a more diverse and inclusive sport. I want a better future for our generation and the ones after us. There is so much that needs to be done. No one is perfect but if we all chip in and do our part, we can see change. I truly believe that. Thank you to my team for their incredible support and hard work this weekend and thank you to all who supported. Let’s keep pushing, guys. See you next week. Love. #EndRacism #BlackLivesMatter

A post shared by Lewis Hamilton (@lewishamilton) on

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM