Rastislav Búgel Zo zahraničia

Bláznovstvo alebo GENIÁLNY nápad? Reťazec začal "TETOVAŤ" ovocie!

Jeden z najväčších obchodných reťazcov prišiel so zaujímavou novinkou. Čo s ňou chce docieliť?

Ilustračný obrázok k článku Bláznovstvo alebo GENIÁLNY nápad? Reťazec začal "TETOVAŤ" ovocie!
Zdroj: Unsplash.com

Tesco prinieslo do svojich predajní v Británii zaujímavú novinku. Začalo totiž „tetovať“ avokáda. Ako informovala spoločnosť na svojom webe, týmto krokom chce znížiť množstvo plastového odpadu.

Ako prvý krok začala nahradzovať veľké nálepky s čiarovými kódmi práve na avokádach.

Potrebné údaje teraz vypaľuje do šupy ovocia laserom.

Ušetria množstvo plastov

Okrem toho nahradila plastové obaly na dvoch najpredávanejších druhoch avokád papierovými škatuľkami. Tesco uvádza, že len vo Veľkej Británii by týmto krokom mali ušetriť vyše 20 miliónov plastových podnosov, na ktorých avokáda predávali.

Rovnako sa zbavia vyše milióna plastových nálepiek na voľne predávaných extra veľkých avokádach. Ide tak o veľký objem plastového odpadu, ktorý týmto krokom nevznikne.

Kvalita nie je ohrozená

Všetko najprv dôkladne otestoval popredný nadnárodný dodávateľ avokáda. Zabezpečil tak, aby sa laserovým vypaľovaním nedegradovala kvalita, trvanlivosť a chuť ovocia.

„Vysokovýkonné lasery odstránia nepatrnú časť vrchnej vrstvy avokádovej šupky a podľa pokynov počítačového programu vypália na ovocie informácie o jeho veľkosti. V tretine sekundy proces v podstate zanechá tetovanie, ktoré zobrazuje informácie pre zákazníkov a pokladníkov, vrátane veľkosti alebo odrody ovocia,“ vysvetľuje reťazec.

A čo Slovensko?

Proti plastom sa snaží bojovať aj zastúpenie Tesca na Slovensku. Do roku 2025 chce pri vlastných značkách dosiahnuť plne recyklovateľné alebo opätovne použiteľné obaly.

„Tento cieľ sa nám už podarilo dosiahnuť pre tri kategórie výrobkov, a to domáce potreby (200 produktov), rezance, cestoviny a ryžu (90 produktov) a sortiment ovocia a zeleniny. Rovnako sa zameriavame na znižovanie over-packagingu, a teda znižovanie množstva obalov v preprave,“ povedala pre tvnoviny.sk PR manažérka Mária Zerzanová.

Takéto označovanie ovocia však na Slovensku zatiaľ nebude. „Označovanie avokád laserovými nápismi v súčasnosti neplánujeme,“ dodala Zerzanová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM