ELA Správy Zo zahraničia

Blahobyt na Slovensku? Sme na úplnom CHVOSTE, za nami je už iba jedna krajina

Najvyšší štandard blahobytu v Európskej únii má v súčasnosti Švédsko.

Ilustračný obrázok k článku Blahobyt na Slovensku? Sme na úplnom CHVOSTE, za nami je už iba jedna krajina
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Sme na chvoste

Nasleduje Holandsko a Írsko. Slovensko sa nachádza medzi krajinami s najnižším blahobytom, najhoršie je na tom Chorvátsko. Pondelňajšiu správu holandského národného štatistického úradu CBS prevzali viaceré holandské médiá, informuje spravodajca TASR.

Informačný server DutchNews.nl spresnil, že Holandsko dosahuje dobré výsledky v 14 z 23 uka­zovateľov.

Najlepšie je zo všetkých členských krajín EÚ v oblasti dôvery v iných ľudí a práce a voľného času – má najvyššie percento pracujúcich ľudí a takmer najnižšiu mieru dlhodobej nezamestnanosti.

Okrem toho Holanďania majú aj najviac kontaktov s priateľmi, rodinou a susedmi – tri štvrtiny opýtaných vo veku 15 a viac rokov potvrdili kontakt s nimi aspoň raz týždenne.

Nepriaznivé ukazovatele

Najhoršie parametre dosiahli Holanďania v dvoch oblastiach – vo výdavkoch na bývanie a pri priemernej dĺžke života žien. Na konci rebríčka 27 členských krajín EÚ v počte nepriaznivých ukazovateľov sa ocitli Chorvátsko (17 z 23 ukazo­vateľov) a potom Slovensko a Grécko (13 z 23 ukazo­vateľov).

Všeobecná prosperita je teda najnižšia v Chorvátsku a voči zvyšku EÚ je výrazne nižšia aj na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku, Poľsku a Grécku.

S výnimkou Grécka boli všetky tieto krajiny do roku 1989 súčasťou východného komunistického bloku. Výnimkou je Estónsko, kde je všeobecná prosperita vyššia než v bohatších krajinách ako Francúzsko či Belgicko.

Prieskum rovnako ukázal, že všeobecná prosperita je nižšia ako priemer EÚ v južných členských štátoch, ktoré neboli komunistické, ako je Portugalsko, Španielsko a Taliansko, hoci tieto krajiny sú už desaťročia členmi Únie.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM