KAW Magazín

Baza rozkvitla! Vychutnajte si liečivé účinky voňavých kvietkov + RECEPT na sirup

Liečivé účinky bazy si môžeme užívať až dvakrát do roka. Najskôr na jar, keď zakvitá žltobielymi voňavými kvietkami, potom na jeseň, keď sa na kríku začnú objavovať čierne plody.

Ilustračný obrázok k článku Baza rozkvitla! Vychutnajte si liečivé účinky voňavých kvietkov + RECEPT na sirup
6
Galéria
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Na kvety bazy je najlepšie vybrať sa za suchého počasia. Môžete ich zbierať od mája do konca júla. Plody potom v mesiacoch august až september, tesne pred dozretím.

Liečivá sila bazy

Baza čierna je krík, ktorý nájdete rásť v záhradách, na okrajoch lúk, ale aj na sídliskách. Kvety bazy majú rôznorodé využitie. Keďže obsahuje vitamíny C a B, pôsobí ako antioxidant a spomaľuje proces starnutia buniek.

Liečivé účinky rastliny si môžeme užívať až dvakrát do roka. Najskôr na jar, kedy v máji zakvitá žltobielymi voňavými kvietkami, potom na jeseň, keď sa na kríku začnú objavovať zázračné čierne plody.

Baza je výborný pomocníkom v boji proti prechladnutiu. Stimuluje potenie, podporuje vykašliavanie, zbavuje telo toxínov a zvyšuje obranyschopnosť.

Článok pokračuje pod fotkou.

Mňam!

Vyskúšali ste už bazový džús? Recept je jednoduchý a zaručí vám túto lahôdku bez konzervantov a rôznych farbív.

„Džús robievam z 10 litrov prevarenej vody, kila cukru, z toho 20 dkg upáliť na karamel, 2 dkg kyseliny citrónovej, pridám šťavu z dvoch citrónov a 40 až 50 kvetov bazy – nechať stáť 24 hodín, občas premiešať,“ prezradila svoj recept naša čitateľka.

Z bazy sa dajú pripraviť aj ďalšie chutné špeciality. Jednou takou je aj domáci bazový sirup, no vyrába sa z nej napríklad aj šumivý nápoj, med, víno či chutné koláče.

Sirup z bazy čiernej

Recepty sa môžu odlišovať v množstve kvetov na liter vody a pomere cukru. Základný pomer je zväčša na 1 liter vody 10 väčších kvetov bazy, 1 kg cukru a 10g kyseliny citrónovej.

Vyskúšajte aj postup pri ktorom budete potrebovať 15 veľkých kvetov, 2 litre prevarenej, vychladnutej vody, 7 dkg kyseliny citrónovej, 1 citrón neošúpaný pokrájaný na kolieska.

Všetko zmiešajte, nechať lúhovať 24 hodín, občas premiešajte. Potom preceďte cez husté sitko. Nakoniec pridajte 2 kg cukru a trošku konzervačného prípravku. Miešajte, kým sa cukor rozpustí. Nakoniec nalejte do fliaš, bez sterilizovania a poriadne uzavrite. Takto pripravený sirup by mal vydržať aj rok bez toho, aby splesnel.

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM