Mário Hudák Regióny

Bardejovských Smerákov porazili nezávislí a pravica

Sobotné župné voľby priniesli mnoho prekvapení. Stará politická garda je na odchode.

Ilustračný obrázok k článku Bardejovských Smerákov porazili nezávislí a pravica
Foto: redakcia Bardejovský Reportér / Zdroj: Bardejovský Reportér

PREŠOV/BARDEJOV. Katastrofa pre Smer, víťazstvo pre pravicu a nezávislých. Takto by sa dal v jednej vete zhrnúť výsledok sobotných župných volieb na Slovensku. A absolútne to platí aj pre Prešovský samosprávny kraj (PSK) a Bardejovský volebný obvod.

Staršiu generáciu „okukaných“ a „zotrvačných“ smeráckych politikov nahradili v krajskom parlamente mlaldší – pravicoví a nezávislí. Prešovským županom sa s výrazným náskokom stal primátor Levoče Milan Majerský. Celková volebná účasť na Slovensku bola takmer 30%, v Prešovskom samosprávnom kraji volilo 29% všetkých oprávnených voličov.

Prekvapil Bochňa a Kmec

Z bardejovských kandidátov si svoje kreslo v župe udržal lekár Patrik Mihaľ, starosta Sveržova Pavol Ceľuch, primátor mesta Boris Hanuščak a riaditeľ Cirkevnej spojenej školy Martin Šmilňák.

Prekvapením sú dvaja noví poslanci, šéf Hornošarišského osvetového strediska Juraj Bochňa a starosta Kružlova Jozef Kmec, ktorí v župnom parlamente nahradili dlhoročných miestnych smeráckych matadorov – lekára Andreja Havrillu a šéfa Okresného úradu Miroslava Bujdu.

Prekvapením sú dvaja noví poslanci za Bardejov, Juraj Bochňa a Jozef Kmec.

Foto: redakcia Bardejovský Reportér / Zdroj: Bardejovské Kúpele

Výsledky

Výsledné poradie a počet hlasov šiestich úspešných kandidátov za volebný obvod Bardejov:

  1. Patrik Mihaľ (KDH, SaS, OĽANO, NOVA) – 6 613 hlasov
  2. Juraj Bochňa (NEKA) – 6 399 hlasov
  3. Pavol Ceľuch (NEKA) – 5 786 hlasov
  4. Boris Hanuščak (Smer-SD) – 5 513 hlasov
  5. Martin Šmilňak (KDH, SaS, OĽANO, NOVA) – 4 767 hlasov
  6. Jozef Kmec (NEKA) – 4 717 hlasov

Výsledné poradie prvých šiestich kandidátov na župana Prešovského samosprávneho kra­ja:

  1. Milan Majerský (KDH, SaS, OĽANO, NOVA) – 72 366 hlasov (40,4%)
  2. Peter Chudík (Smer-SD)- 54 914 hlasov (30,6%)
  3. Jozef Mihalčin (ĽSNS) – 12 688 hlasov (7,1%)
  4. Ján Garaj (NEKA) – 10 615 hlasov (5,9%)
  5. Andrej Gmitter (NEKA) – 8 335 hlasov (4,6%)
  6. František Oľha (ŠANCA) – 5 832 hlasov (3,3%)

Zo 62 kresiel v krajskom parlamente získali 22 nezávislí kandidáti, 21 koalícia KDH, SaS, OĽANO, NOVA, 16 Smer-SD, 2 poslanecké miesta SNS a jedno strana ÚSVIT. Najviac poslaneckých hlasov (13 539) získala primátorka Prešova Andrea Turčanová. Zastupiteľstvo Prešovského samosprávneho kraja tak so 43 mandátmi a takmer 70% všetkých kresiel ovládnu nezávislí a pravica.

Generačná výmena

Podrobnejšie analýzy si necháme do ďalšieho vydania Bardejovského Reportéra, už prvé hrubé čísla hovoria o niekoľkých nových a dôležitých skutočnostiach.

Za prvé. Žezlo preberajú politici novej generácie. A to nie len na poste predsedu PSK, ale ja v poslaneckých laviciach a jednotlivých mestách a regiónoch Prešovského kraja, vrátane Bardejova. Ako píšu viacerí politickí komentátori – politik, ktorý vedie kraj alebo mesto šestnásť či dvadsať rokov, už musí nevyhnutne (fyzika nepustí) unavovať seba aj všetkých ostatných naokolo a mal by sa pratať z cesty skôr, kým potupne nezhorí, podobne ako v sobotu Peter Chudík v dueli s Milanom Majerským.

Za druhé. Kandidáti otestovali svoje sily pred komunálnymi voľbami 2018. Bardejovský kandidát na župana Andrej Gmitter síce prepadol a v „županskom“ súboji získal „len“ 4,6% hlasov, no jeho číslo 8 335 ukazuje, že ak by sa (ako nám v predvolebnom PR článku naznačil) chcel v budúcoročných voľbách uchádzať o post primátora Bardejova, určite by bol platným hráčom. A veľkú šancu, hlavne v porovnaní s počtom hlasov, ktoré získal Boris Hanuščak (5513), by mali aj Patrik Mihaľ (6613) a politický „skokan roka“ – Juraj Bochňa (6339).

Župankou aj žena

Každopádne sa sobotné krajské voľby budú dlho spomínať ako prekvapivé. Zásadne zmenili župnú politickú mapu Slovenska.

V Banskej Bystrici padol Marián Kotleba, Ficom krytí kandidáti stratili štyri kraje a Smeru prakticky zostal iba jeden starý župan.

Absolútnym víťazom volieb sú pravicové strany a východ ovládli nezávislí poslanci. Novinkou je aj to, že na čelo vyššieho územného celku prvý krát v histórii zasadne žena. Erika Jurinová z OľaNO sa stane žilinskou župankou.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM