redakcia Bardejovský Reportér Regióny

Bardejovský lesk a bieda komunizmu

V rámci výstavy si návštevníci v galérii môžu pozrieť aj zoznam bardejovských eštebákov.

Ilustračný obrázok k článku Bardejovský lesk a bieda komunizmu
Zdroj: www.upn.gov.sk

BARDEJOV. V polovici novembra sa v galérii Hornošarišského osvetového strediska (HOS) uskutočnila vernisáž výstavy s názvom „Lesk a bieda komunizmu“. Otvorenie bolo spojené s besedou „Súvislosti súčasnosti Bardejova“, ktorého hosťom bol salezián don Luigi. Rozprával svoj životný príbeh, ktorý s témou výstavy a mesiacom november, kedy si pripomíname aj Deň boja za slobodu a demokraciu .

Revolučný november

Bardejovská „HOS-ka“ celoročne organizuje rôzne výstavy a besedy, ktoré sa tématicky hodia k určitému mesiacu.

„Chceli sme dosiahnuť aby bol mesiac november objektívny. 28. novembra sa v našej Galérii uskutočnila špeciálna doobedňajšia beseda pre školy. Diskutoval Branislav Kinčok z vedeckého výskumu Ústavu pamäti národa, ale aj dnešný dôchodcovia, ktorí vlastne celú tú dobu prežili. Ľudia, ktorí stáli na tribúne počas nežnej revolúcie,“ vysvetľuje Juraj Bochňa, riaditeľ Hornošarišského osvetového strediska.

„Výstava fotografií zachytáva obdobie pred revolúciou 1989. Väčšina fotiek je z archívu osvetového strediska,“ informuje Juraj Bochňa. Fotografie znázorňujú oslavy súvisiace s oslobodením mesta a s tým spojené kladenie vencov k pamätníku Vďaky a priateľstva na námestí SNP. Taktiež oslavy k 1. máju, kedy ľudia vytvárali sprievody na Radničnom námestí a pochodovali ulicami mesta. Alebo aj pálenie vatry na Krížoch spojené s oslavou Slovenského národného povstania.

Budovateľské oslavy aj vzájomná pomoc

„Okrem osláv sa v tomto období predovšetkým budovalo. Na fotografiách sú znázornené najmä päťdesiate a osemdesiate roky. V Bardejove vtedy prekvitali podniky JAS, Snaha a Športvýroba,“ opisuje Juraj Bochňa. Súčasťou výstavy sú aj fotografie znázorňujúce spratakiádu či branné preteky.

Okrem budovania v bývalej socialistickej republike rozvíjalo aj poľnohospodárstvo, ktoré je tiež zachytené na týchto fotografiách. „Celé toto obdobie bolo príznačné, na druhej strane je vidno, že ľudia si v tých časoch vzájomne pomáhali a veľa činností robili spoločne. Obdobie pred nežnou revolúciou malo svoje lesk, také to svoje pozlátko, ale aj biedu. Chceme byť objektívny a nechceme aby to bolo vykreselné, že to bolo len zlé obdobie, ale ani že bolo len dobré,“ dodáva Juraj Bochňa.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM