Mário Hudák Regióny

Bardejovská televízia už čoskoro v HD kvalite

Mestská televízia prechádza na vysielanie vo vysokom rozlíšení.

Ilustračný obrázok k článku Bardejovská televízia už čoskoro v HD kvalite
Foto: redakcia Bardejovsky reporter / Zdroj: archív

BARDEJOV. Bardejovská televízia (BTV) v súčasnosti prechádza viacerými technickými zmenami, ktoré sledujú jediný cieľ – skvalitnenie signálu pre všetkých obyvateľov, ktorí majú možnosť ju sledovať, či už terestriálne, teda vzduchom, alebo prostredníctvom káblových rozvodov. Tieto zmeny sa divákov BTV dotknú už začiatkom septembra.

Od septembra

„V krátkej dobe totiž dôjde v šírení terestriálneho vysielania DVB-T našej i vašej televízie k podstatnej zmene. Od prvého septembra by sme radi prešli ako jedna z mála lokálnych televíznych staníc na Slovensku k vysielaniu v HD kvalite (High Definition – Vysoké rozlíšenie),“ hovorí riaditeľ Bardejovskej televízie Štefan Hij.

Doteraz mohli diváci sledovať programy z vlastnej produkcie BTV vo vysokom rozlíšení len na Facebooku a Youtube kanáli. Po spustení sa výrazne skvalitní obrazová kvalita signálu, nielen v v terestriálnom vysielaní, ale postupne aj u káblových poskytovateľov (providerov).

Ako HD naladiť

Pre divákov je podstatná zmena v príjme DVB-T HD v tom, že bude potrebné skontrolovať prijímač DVB-T vysielania, či je schopný prijímať HD signál v MP4 formáte. Ak nie, je potrebné zameniť prijímač za taký, ktorý HD vysielanie zvláda.

Nové televízne prijímače už sú schopné prijímať signál bez obmedzenia. Jediná nevyhnutná vec, ktorú je potrebné, aby ste v každom prípade vykonali, je nanovo vyhľadať signál Bardejovskej televízie, teda prijímač nanovo naladiť, či už manuálne, alebo automaticky.

„Na nový spôsob vysielania prechádzame najmä z dôvodu zvyšovania kvality obrazu. Na vysielanie sa totiž používa modernejší a úspornejší spôsob kompresie MPEG4, ponúka viac zobrazovacích bodov, obraz je ostrejší a jasnejší,“ vysvetľuje Hij.

Kvalitnejšie

Všetky nové relácie z vlastnej produkcie televízie, budú vysielané v natívnej HD kvalite, čo znamená, že celý výrobný proces bude prebiehať výlučne v systéme HD.

„Pevne dúfame, že sa nám aj touto výraznou inováciou podarí dostať vysielanie Bardejovskej televízie na kvalitatívne neporovnateľne vyššiu úroveň, než doteraz. Rýchlo sa meniace a neustále napredujúce trendy v technickom vybavení televíznych štúdií vnímame ako výzvu, s ktorou stojí za to sa popasovať.“

„Pri tejto príležitosti mi dovoľte poďakovať sa našim divákom za ich priazeň a zároveň ich ubezpečiť, že to nebude jediná novinka, s ktorou Bardejovská televízia v budúcnosti príde. Sme tu predsa pre vás!“ dodáva riaditeľ.
Red. (Zdroj: BTV)

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM